Cauta

Germania, „profitorul” crizei din zona euro!

Desi Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel afirma ca suporta singura povara datoriilor suverane ale tarilor din zona euro, mai multi economisti sustin ca de fapt aceasta ar castiga, de fapt, miliarde de euro de pe urma deficitelor acestor tari.

Cancelarul german, Angela Merkel se plange ca tara sa duce greul crizei europene, insa nu spune ca face si profituri de miliarde de euro de pe urma refinantarii pietei de capital

Cei mai multi finantisti germani dau asigurari ca Germania plateste cele mai mari costuri, sprijinind tarile afectate de criza datoriilor din zona euro. Economistul bancii „Landesbank” din Bremen, Volker Hellmayer, sustine insa ca adevarul este altul. El afirma ca Germania castiga anual, doar din dobanzile aplicate garantiilor financiare acordate tarilor cu deficite bugetare mari, o suma consistenta, scrie Deutsche Welle.

Conform calculelor economistului, Germania a cheltuit anul trecut 700 de milioane euro in acest scop, iar dobanda anuala perceputa pentru astfel de sume este de 2 procente. Insa nu acesta este cel mai important aspect. Volker spune ca, practic, slabiciunile tarilor cu deficit bugetar stimuleaza piata germana de capital.

„Bonusul tarii ajunge pana la 1,5 % din potentialul de refinantare al pietei de capital. Facand un calcul pe ultimele 18 luni, cu noile emisii de obligatiuni al agentiilor financiare germane, cu scadenta la 5-30 ani, rezulta ca Germania a castigat 18 miliarde euro. Astfel, finantistul contrazice temerile contribuabililor germani si declara ca acestia nu au de ce sa-si faca probleme. Calculele lui Hellmayer difera radical de estimarile prestigiosului institut IFO din Hamburg, care preconizeaza, in cel mai sumbru scenariu, pierderi de 600 miliarde euro pentru Germania.

Ultimele stiri

  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Exit mobile version