Cauta

Executarea silită a început. Când își iau banii polițiștii?

Procedurile pentru executarea silită a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost demarate, anunță sindicatele din sector. Primii bani vor putea fi încasați peste șase luni, având în vedere că vor fi 25.000 de acțiuni de executare silită.

Singura soluție pentru obținerea drepturilor salariale a fost executarea silită a MAI

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că au fost demarate deja procedurile pentru executarea silită în masă a inspectoratelor și direcțiilor de poliție pentru obligarea acestora de a egaliza salariile la nivel maxim, așa cum prevede Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. ”Ne apucăm de treaba cu Bucureștiul, în primă fază, pentru că sunt mulți la București, cu Otopeni, cu celelalte. Dezvoltăm peste tot aceste procese, dar vrem o să luăm pe jurisprudență. Și în juridic sunt niște lucruri bine conturate și trebuie să le iei pas cu pas. O să facem în toată țara aceste procese, pentru că le facem pe ordonatori de credite. Executarea silită se va face individiul, pentru fiecare polițist în parte. Este o acțiune extrem de complicată, fiind acțiune individuală, și nu proces colectiv. Astfel, va trebui să facem 25.000 de acțiuni în justiție la nivel de țară și pe fiecare ordonator de credite. În Capitală avem aproape 5.000 de oameni, dacă luăm și poliția de frontieră, DGPMP-ul și Otopeni. Am vorbit cu avocații, am semnat contractele, tot, și acum începem să lucrăm. Primul pas este să facem acțiunea în instanță pe executare silită pentru fiecare polițist în parte, care este membru SNPPC. Vom executa trei ordonatori de credite, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul Național a Poliției de Frontieră și Direcția Generală a Poliției Municipiului București. Vom dezvolta acțiuni în cascadă, progresiv, începând cu competența Curții de Apel București și apoi extinzând în toată țara. Vor dura aceste acțiuni, pentru că vor fi contestații la executare, dar sperăm ca în șase luni de zile să avem soluții finale. Dacă în această perioadă, prin negociere, vor da banii de bunăvoie, s-ar putea să renunțăm la executare”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Nu mai cred în promisiuni

Sindicaliștii au decis să treacă la executarea silită după ce s-au convins că promisiunile ministrului Marcel Vela nu au fost transformate în realitate, singurul gest al instituției fiind acela de a posta pe site-ul instituției un act normativ fără nicio valoare juridică. ”Salarizarea la nivel maxim decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție înseamnă că, dacă sporul de fidelitate, de exemplu, era prevăzut între 0 și 20%, ordonatorii de credite vor fi obligați să calculeze salariul actual și să plătească sumele aferente perioadei stabilite de instanța de judecată la nivelul maxim. Noi avem acum polițiști cu funcție de execuție, ofițeri, agenți de poliție, personal auxiliar care au aceeași activitate, dar salarii diferite. La polițiști există, cu plata înghețată din decembrie 2009, un spor de fidelitate care se aplica în funcție de vechime, care, ulterior, prin lege, nu a mai fost reglementat. El a rămas pentru unii care au venit până în 2009, iar cei care au venit ulterior nu l-au mai primit. Totodată, egalizarea se va face și la agenții de poliție cu studii superioare, pentru că până în 2009 se primea 25% din salariul de funcție, iar după această dată cei care au avut studii superioare nu au mai primit nimic”, a afirmat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

Ultimele stiri

  • Burduja cere fotografii cu Bucureștiul pe care Nicușor Dan „refuză să îl vadă”: „Să îl aducem pe Primarul Capitalei cu picioarele pe pământ”
  • Criza forţei de muncă în România, rezolvată cu lucrătorii asiatici. Cine sunt oamenii care trăiesc în cartierul Komitat București Sud
  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
  • Cinci muncitori au murit în Sicilia, într-o stație de epurare – VIDEO
  • Exit mobile version