Cauta

Drum liber pentru Kovesi la Bruxelles

20 de tari din Uniunea Europeana vor participa, incepand cu 2020, la un ”parchet european” specializat in lupta fraudelor TVA si a subventiilor europene, a informat ieri Comisia Europeana. Asa cum a aratat, in urma cu un an, ziarul National, Parchetul European nu e altceva decat noul fotoliul al Laurei Codruta Kovesi. S-a eliberat astfel drumul pentru plecarea lui Kovesi la Bruxelles, fiind solutia de compromis care va multumi pe toata lumea: L.C.K. – retragere in glorie, clasa politica rasufla usurata iar strainii isi recupereaza un om loial si pe care se pot baza in continuare.

Instanta, arata CE,  va viza in special fraudele la fondurile structurale europene si va avea competenta in ce priveste depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume ce depasesc 10 milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, autoritatile publice din Europa pierd anual venituri de cel putin 50 miliarde de euro din TVA, din cauza acestui timp de fraude. Comisarii europeni Vera Jurova (justitie) si Günther Oettinger (buget) au declarat ca un Parchet european va ajuta mai bine la protejarea banilor contribuabililor din UE, in conditiile in care OLAF (sau alte organisme europene actuale)  nu poate efectua urmariri penale in statele membre, ci trebuie sa predea dosarele organismelor nationale. ”Infractorii ignora frontierele si este timpul de a-i opri, oferindu-le procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a actiona in plan transfrontalier”, au declarat cei doi comisarii europeni. Statele care vor participa din start la parchetul european sunt: Franta, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Luxemburg, Austria, Grecia, Cipru, Bulgaria, Romania, Croatia, Cehia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania. Parchetul european va avea un birou central in Luxemburg, unde vor fi reuniti procurorii europeni (cate unul pentru fiecare stat membru participant), dar va avea si o structura descentralizata, cu ”procurori europeni delegati” in statele membre. Proiectul nu prevede infiintarea de tribunale penale europene. Cand magistratii isi vor incheia investigatiile, ei vor trebui sa-i trimita pe suspecti in fata jurisdictiilor nationale, informeaza CE. Parchetul european ar putea fi insarcinat si cu urmarirea autorilor de infractiuni teroriste transfrontaliere. Anul viitor Comisia Europeana isi va defini viitoarele masuri in vederea unei extinderi a misiunilor noii structuri.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version