Cauta

Dragnea pozitioneaza Romania pe axa Tel Aviv – Washington

Miscarea administratiei Trump de a se retrage din tratatul cu Iranul arata o strategie mai ampla a Statelor Unite care influenteaza politica globala nu doar Orientul Mijlociu. Denuntarea acestui tratat intareste legatura dintre SUA si Israel dar arunca in aer relatiile dintre Bruxelles si Washington care oricum nu erau foarte bune dupa masurile economice protectioniste luate de americani.

In acest context, trebuie mentionate disensiunile aparute in ultima perioada in interiorul UE, intre statele din Vest si cele foste comuniste din Est. Criticile venite de la Bruxelles pentru Polonia, Ungaria, Romania si Cehia nu au ramas fara ecou la Washington. Strategia prezentata de Franta si Germania prin care statele membre UE pot avea reduceri drastice ale fondurilor structurale daca nu respecta statul de drept si justitia reprezinta o lovitura in plex pentru Polonia, Ungaria si Romania care au avut cresteri economice foarte bune, in mare parte si datorita fondurilor europene. Astfel, Statele Unite speculeaza disensiunile europene dintre Est si Vest iar Romania isi creste considerabil importanta strategica.

Interviul lui Liviu Dragnea pentru Associated Press

Pe fondul acestor evenimente, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si liderul partidului de guvernamant da un interviu pentru Associated Press in care vorbeste despre probleme interne dar se refera pe larg si la iesirea Statelor Unite din tratatul cu Iranul.

”Eu cred ca Statele Unite nu se puteau retrage din acest acord fara sa aiba informatii foarte serioase. Eu ma refer la posibile reactii care pot fi pripite din partea altor state, fara sa se faca o analiza serioasa, fara sa se faca o discutie serioasa”

”Situatia din Orientul Mijlociu este o situatie complexa, pe care unii o stiu in totalitate, unii cred ca o stiu iar altii nu o inteleg. Dincolo de declaratii, de reactii rapide, publice, cred ca este necesara o analiza foarte serioasa si o discutie foarte serioasa cu Israelul, cu Statele Unite si cu alti actori importanti.” – Liviu Dragnea pentru Associated Press

Este a doua oara intr-un interval de timp foarte scurt in care liderul PSD are o pozitie transanta legata de politica externa si de fiecare data aceasta a fost aliniata cu pozitiile enuntate de Washington si TelAviv.  Ambele pozitionari, atat cea legata de mutarea ambasadei Romaniei de la TelAviv la Ierusalim cat si declaratiile legate de iesirea SUA din tratatul cu Iranul au fost privite critic de Bruxelles.

Interviul acordat de Dragnea pentru Associated Press a fost preluat si de The Washington PostNew York Times si Chicago Tribune ceea ce arata o deschidere clara a presei de peste ocean pentru liderul PSD.

Importanta strategica a Romaniei

Dosarul iranian a creat un precedent in interiorul NATO. Este pentru prima data cand mai multe state europene aleg sa ramana parte a unui acord cu o puternica incarcatura de securitate pe care Statele Unite il parasesc.

Dezbinarea din interiorul Uniunii Europene, lupta ideilor intre Bruxelles si Grupul de la Visegrad fac din Romania un punct cheie in logica actuala. Dincolo de conflictele interne, Liviu Dragnea are sansa sa devina un lider cu anvergura regionala folosind pe de o parte relatia foarte buna cu Netanyahu si Trump dar si faptul ca Romania va asigura presedintia UE incepand cu ianuarie 2019.

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version