Cauta

Diaspora, chemata sub oaste

In cazul instituirii starii de asediu, mobilizare si  razboi, cetăţenii romani încorporabili si rezervistii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor avea obligatia de a se intoarce in tara pentru serviciul militar in cel mult 10 zile, prevede un proiect de lege al Ministerului Apararii.

Armata are nevoie de romanii din strainatate

Nu scapa nici cei care nu mai au domiciliu in Romania, la randul lor, ei trebuie sa contacteze centrele militare in cel mult 15 zile. In prezent legea prevede ca tinerii chemati la recrutare, recrutii si militarii rezervisti sunt obligati sa predea adeverinta de recrutare, livretul militar sau ordinul de chemare la mobilizare, dupa caz, inainte de plecarea in strainatate, si sa ridice documentele respective la inapoierea in tara. Proiectul elaborat de ministerul de resort prevede aceasta obligatie doar la plecarea în străinătate pe o perioadă mai mare de 30 de zile. Cetăţenii încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar activ. Proiectul de lege introduce, totodata, conceptul de „militar voluntar în termen”. Conform propunerii, ”serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”. Militarii voluntari în termen au numai gradul de soldat, mai stabileste proiectul. Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat recent ca „in Romania nu se poate discuta in acest moment despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu”.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version