Dacia Spring a stârnit reacţii diverse printre şoferii români. Aceasta este cea mai vândută mașină electrică din România şi are, printre numeroșii fani, și posesori mai puțin mulțumiți de ce au primit.
Una dintre problemele semnalate de cei care dețin deja o astfel de mașină se referă la aerul condiționat. Un alt caz intens mediatizat a fost cel al unui proprietar nemulțumit de rugina care a început să apară sub mașină și la ștergător.
Dacia Spring, o maşină ieftină, dar eficientă?
Marcel Banu, un proprietar de Dacia Spring, a explicat pe site-ul electromobilitate.ro cât a cheltuit pentru încărcarea unei mașini electrice Dacia Spring, cu care a parcurs în mai puțin de un an aproape 47.000 de km.
„Mașina a costat 18.550 euro, pentru care am plătit echivalentul a 8.026 euro la cursul BNR din octombrie 2021, după reducerile aplicate prin Rabla și Rabla plus.
- RCA 446 lei
- CASCO 509 lei și extra garanția 2.842,68 lei
- Revizia la 30.000 km a fost 200 lei
- anvelopele de iarnă 760 lei
- energia electrică cumpărată din octombrie 2021 până acum, când am 46.753 km, este de 2099,57 lei, adică doar 5,09 lei pe suta de kilometri!„.
Marcel Banu a arătat că „imediat după ce luat Springul a testat toate stațiile de încărcare din Deva, e-charge, Polyfazer, EVConncet, MOL Plugee și Enel X”. Din afară a testat e-on drive, MOON și ELMotion.
A fost cu Dacia Spring pe Transfăgărășan
„Majoritatea cu plată, dar am mai prins și gratuități, duminică 4 septembrie, la Socar Deva și, ca să fiu corect, în timp ce Springul stătea la încărcat, am făcut 10.000 de pași. O electrică te mai pune și să faci mișcare?”, a scris proprietarul de Dacia Spring pe site-ul electromobilitate.ro.
Hunedoreanul a povestit și unde a circulat cu mașina, spunând că Dacia Spring a trecut și testul Transfăgărășanului.
„Anul acesta am bătut foarte des Timișoara, Cluj Napoca și Sibiu, apoi Reșița, până la Văliug, la un eveniment electromobilistic denumit Mulțumim Reșița (pentru stațiile instalate de Primărie).
A urmat electro-șezătoare de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia. (…) Cele mai deosebite amintiri rămân cele de pe Transalpina, urmate de drumul-test până la Bâlea Cascadă ca apoi, cireașa de pe tort, să urmeze Transfăgărășanul cu ursuleți și o întâlnire a Springurilor la Barajul Vidraru”, a mai scris Marcel Ban.