Cauta

De ce are Iohannis nevoie de asistenta ambasadelor?

Ieri, la votul motiunii de cenzura, opozitia din Romania a aratat intregii tari ca nu este capabila de un discurs si de o mobilizare serioasa. PNL, care este inca principalul partid de opozitie, nu a fost in stare sa-si mobilizeze parlamentarii pentru a veni la votul motiunii din Parlament. Reprezntantii USR par mai degraba un grup de activisti rataciti pe holurile Parlamentului decat un partid care are responsabilitatea de a fi a treia forta parlamentara din Romania iar PMP este in disolutie.

In acest context, Iohannis a realizat ca se afla intr-o pozitie vulnerabila si ca are nevoie de un upgrade in planul imaginii. Anuntarea candidaturii pentru 2019 nu a avut tractiunea dorita, mersul cu bicicleta a fost tratat mai de graba intr-o cheie comica iar singura solutie ramasa in arsenalul prezidential a fost factorul extern.

Apelul lansat azi de ambasade vine dupa intalnirea de acum doua saptamani dintre Iohannis si un grup de ambasadori la Palatul Cotroceni. Jucand aceasta carte, Iohannis risca foarte mult pe plan intern, el arata ca nu mai are parghii si ca nu vede alta solutie in razboiul politic intern decat folosirea unui sprijin diplomatic din afara.

In apelul lansat astazi, ambasadele statelor Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii vorbesc despre pasii facuti de Romania in lupta anti-coruptie, vorbesc despre cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si despre lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri. Comparand aceasta reactie cu cea din 2012, este clar ca lucrurile s-au schimbat foarte mult si discursul ambasadelor este unul mult mai echilibrat.

Este foarte importat de mentionat ca dupa lansarea acestui apel, ambasadorul Hans Klemm s-a intalnit cu viceprim-ministrul Ana Birchall pentru a discuta despre vizita de succes avuta de aceasta la Washington, unde s-a intalnit cu Secretarul de Stat Mike Pompeo si cu cel al Energiei, Rick Perry, pentru discutii care au vizat intarirea si aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Practic, apelul ambasadelor este un favor facut lui Klaus Iohannis, dar este total lipsit de substanta. Acest demers il ajuta in planul imaginii pe presedinte, dar nimic mai mult.  Legile pe care PSD le vrea adoptate au fost luni bune in dezbaterea publica, majoritatea sunt cerute de CCR si nu fac decat sa alinieze legislatia romaneasca cu cea europeana, multe masuri fiind preluate din sisteme legale democratice europene, comparabile cu cel romanesc.

Presedintele Romaniei a intrat in campanie electorala, se pregateste pentru alegerile din 2019 si are nevoie de un dusman. A ales sa atace Guvernul PSD prin toate mijloacele, chiar daca acest lucru face rau Romaniei.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version