Cauta

Cum te nenorocesc bancile. Din nou si din nou!

Sistemul bancar te nenoroceste prin rotatie, pentru ca asa functioneaza. Bancherii nu creeaza locuri de munca pentru populatie. Doar ii ia banii.

Crahul din 1929 s-a abatut ca un cataclism asupra Americii

„Cumpara acum, plateste mai tarziu” este sloganul bunastarii bancherilor, dar si al  nenorocirii populatiei.

Matematica frauduloasa a indatorarii

Prabusirea actiunilor a scos lumea in strada ca la demonstratie

Subventiile, stimulentele financiare, credite, „facilitatile” oferite de banci si dorinta oamenilor de a avea o viata mai buna acum, nu cand vor strange banii necesari fac sa mearga mecanismul bancar ca uns, dar niciodata in folosul contribuabililor.

Stocurile au devenit pietre de moara

Un documentar american arata cum te ademenesc bancile sa faci datorii peste datorii si unde se termina aparenta bunastare. Caci, in realitate, majoritatea bunurilor cu care se falesc cei mai multi sau doar cele de necesitate de bun simt sunt achizitionate prin imprumuturi de la banci. In prezent, asistam la state indatorate cu totul unor mecanisme financiare. Documentarul incearca sa faca oamenii sa constientizeze care este natura banilor si cum matematica frauduloasa din spatele sistemului financiar ne transforma in vesnici sclavi ai datoriei.

Modelul crahului din 1929

Bancile ofereau credite pentru orice bun dorit de familie

Mai marii lumii ne ameninta cu repetarea crizei financiare din 1929. Au dreptate. Ei stiu ca e inevitabil, din cauza ciclicitatii crahurilor bancare. La finele lui octombrie 1929, lumea era luata prin suprindere de stiri cu milionari care se aruncau de la ferestrele zgarie-norilor din Manhattan.

Gospodinele isi doreau bucatarii la moda

Sinuciderile celor care isi vedeau pierdute in cateva ore averile stranse cu truda in ani de zile erau doar preambulul unei perioade indelungate de recesiune care avea sa infometeze America si sa bulverseze economiile tarilor industrializate de pe glob. Marele Crah din 1929 a ramas in manualele de economie drept cea mai mare prabusire inregistrata vreodata. Multi analisti contemporani sustin ca dezastrul ar putea fi depasit de criza declansata de creditele subprime din America zilelor noastre.

Era consumului se termina brusc

Imaginile din Grecia, de acum, seamana cu cele din America anului 1929

In 1919, Statele Unite iesisera victorioase din Primul Razboi Mondial. Marea Britanie si aliatele sale europene erau epuizate financiar dupa razboi. Prin contrast, economia SUA era infloritoare si intreaga lume se plia si se adapta dupa aceasta. Creditele usor de obtinut si productia de masa au transformat anii 1920 intr-o era a consumului de o amploare nemaivazuta pana atunci. Bursa a crescut si investitorii s-au inmultit, imprumutand bani pentru a profita de expansiune. In 1928, piata a crescut cu 50% in doar 12 luni. Dar dupa aceea s-a produs dezastrul. Brusc, asa cum vine orice dezastru. In octombrie 1929, actiunile de la Bursa newyorkeza au scazut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de banci au dat faliment, scufundand economiile oamenilor odata cu ele. Crahul a fost urmat de o criza mondiala devastatoare care a durat pana la al Doilea Razboi Mondial. Actiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah pana in 1954.

[youtube]5TppWRpMun8[/youtube]

Banii ca Datorie

Vezi mai multe video din blog

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version