Cauta

Coronavirus: băncile din China, pe butuci

Creditele neperformante ale băncilor chineze ar putea ajunge, anul acesta, la 1.100 miliarde de dolari (7.700 mld. yuani) dacă epidemia cu noul coronavirus nu va atinge punctul culminant până în aprilie.

„În condiţiile în care epidemia a dus la întreruperea producţiei în China, unele companii şi persoane fizice ar putea avea dificultăţi cu achitarea datoriilor”, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară S&P Global. În acest caz, băncile nu  pot realiza venituri din dobânzile  pe care le percep pentru aceste credite. Autorităţile de reglementare financiară au cerut băncilor să reducă ratele dobânzilor şi să extindă creditele firmelor afectate de epidemie, în timp ce se vor întocmi liste de firme care vor beneficia de ajutorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC) care  deja a  anunţat deblocarea a 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile afectate. „Instituţiile financiare trebuie să examineze şi să acorde rapid împrumuturile”,  a explicat viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang. Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile, a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancţionat şi a cerut  a cerut instituţiilor financiare să evite întreruperea automată a creditelor acordate industriilor, precum şi IMM-urilor. În acelaşi timp, PBOC a anunţat că va injecta 1.200 miliarde yuani (173 miliarde dolari) pe pieţele financiare pentru a-şi consolida sprijinul oferit luptei împotriva coronavirusului. Măsuri energice, dar analiştii se aşteaptă ca epidemia să şteargă aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei în primul trimestru. ”Coronavirusul, o tragedie umană, perturbă activitățile economice din China, activitățile de producție și transporturile din regiunile afectate fiind blocate. Dacă  epidemia se va răspândi în continuare în alte state ar putea deturna redresarea extrem de fragilă  a economiei mondiale în 2020”, a avertizat Fondul Monetar Internaţional. Aşteptata redresare a economiilor din Italia, Franţa şi Germania, după încetinirea de la finele anului trecut, este acum nesigură în urma epidemiei de Covid-19, afirmă şi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version