AcasăNewsCelulă de criză la BNR. Mugur Isărescu: Cursul sub 5 lei era...

Celulă de criză la BNR. Mugur Isărescu: Cursul sub 5 lei era imposibil de apărat – VIDEO

(sursa foto: turnulsfatului.ro)

În luna mai a existat o presiune puternică pe piața valutară, cu ieșiri mari, chiar istorice de capital – care nu au fost determinate de un singur element, ci a fost o avalanșă de factori negativi, a anunțat marți, 20 mai, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului privind inflația.

Potrivit numărului 1 din BNR, totul a început ca urmare a tensiunilor și discursului public, „deseori agresiv”, din perioada campaniei electorale.

Pe urmă „a fost rezultatul alegerilor (din primul tur). După asta a urmat demisia Guvernului. Semnalul de alarmă l-a constituit faptul că Ministerul de Finanțe nu a putut în lunea de după alegeri, pe data de 5 sau 6 mai, n-a putut să ia bani din piață și a și anunțat acest lucru. În consecință, am asistat la ieșiri masive”, a afirmat marți Isărescu.

Banca Națională a intervenit în ziua de după primul turul al alegerilor prezidențiale „cu sume mari, chiar foarte mari” – din câte a precizat guvernatorul.

La BNR s-a creat o celulă de criză

„În aceste condiții”, a adăugat el, „cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat, nu numai datorită pierderii de rezervă, cum spuneți dumneavoastră. Deși noi nu pierdem din rezervă. Schimbăm o parte din rezervă cu lei, vindem valută și cumpărăm lei de pe piață”.

La BNR s-a creat o celulă de criză, care, din câte s-a aflat, a durat două zile.

„A venit ministrul de Finanțe aici, am discutat și s-au găsit soluții. S-a limitat o depreciere mai mare a cursului. În situații din astea, peste ieșirea de capital se așază și capitaluri speculative. Dar noi am asigurat și lichiditatea în piață pentru a se face plățile bugetare, pentru că erau și sume mari de plăți de pensii în acea perioadă. Oricum, cursul nu putea să mai fie păstrat”, a mai spus șeful BNR.

„Cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în pragul turului al doilea și mai ales între timp să apară dificultăți și în ceea ce privește onorarea unor plăți publice”, a adăugat guvernatorul BNR.

Ar fi de amintit faptul că, BNR a anunțat marți, 6 mai, un curs de 5,03 lei pentru un euro. A fost o premieră. Ulterior leul s-a depreciat câteva zile la rând, după care a revenit în apropiere de pragul psihologic de 5 lei/euro.

 

„Național”, analiză pe tema „cifrelor panicii”

„După victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, piețele financiare au reacționat negativ, nimic nou sub Soare, doar vorbim despre rechini (sau asasini, după preferințe) economici. Astfel, leul s-a depreciat cu peste 2%, depășind pragul de 5 lei pentru un euro, ceea ce evident că generează o undă de instabilitate pe piața valutară. Pentru a stabiliza cursul, Banca Națională a României a intervenit vânzând o parte din rezervele valutare.

În același timp, randamentele obligațiunilor guvernamentale au crescut – România nu a reușit să vândă obligațiuni interne din cauza cererii scăzute, pe fondul incertitudinii politice. Dar, asta se întâmpla încă din ultima săptămână a lui aprilie, așadar nu are legătură cu rezultatul alegerilor din 4 mai.”

Citiți mai multe AICI: Sistemul a declanșat Apocalipsa financiară de serviciu

author avatar
Andrei Coman
270 afisari

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger