Cauta

Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor în 2025. Ce spune ministrul: Educația a fost asumată ca prioritate/Premierul are de onorat niște promisiuni – VIDEO

sursa foto. danieldavid.ro

Vin precizări din partea ministrului Educației, Daniel David, pe marginea unui subiect de real interes pentru cadrele didactice. Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor în acest an? E posibil să apară o creștere?

În funcţie de cum va merge economia spre mijlocul anului, premierul ştie că, dacă lucrurile se stabilizează din punct de vedere financiar, are de onorat promisiunile pentru Educație – spune ministrul, întrebat despre o posibilă majorare a salariilor profesorilor.

Ministrul Daniel David a fost întrebat, joi seară, într-o emisiune TV, dacă este posibil ca în acest an să existe o mărire de salarii pentru profesori.

„Am spus și eu, în discuția cu premierul, că la încheierea grevei au fost făcute niște promisiuni profesorilor. Sigur, o parte dintre ele au fost onorate. Premierul a spus că în funcție de cum va merge economia spre mijlocul anului, el știe că dacă lucrurile se stabilizează din punct de vedere financiar, are de onorat promisiunile pentru educație”, a răspuns ministrul, la Antena3.

Ministrul Educației: Îi înțeleg pe studenți

Totodată, noul șef de la Ministerul Educației a venit cu precizări și pe un alt subiect, de această dată de interes pentru studenți. E vorba despre nemulțumirea apărută în rândul studenților de faptul că nu mai beneficiază de reducere la călătoriile cu trenul, decât pe traseul domiciliu – facultate.

„Lucrurile au arătat în prima fază și mai rău”, a declarat în primă fază ministrul Educației. „Adică reducerea n-a mai fost de 90%, a fost de 50%, când a venit propunerea inițială din zona finanțelor. Au fost discuții în coaliție și am amintit acest lucru, că Educația a fost asumată ca o prioritate de către coaliție și am reușit să modificăm procentul, să-l readucem la 90%. N-am reușit să readucem acea mobilitate mult, mult mai largă”, a completat Daniel David.

Ministrul Educației susține că înțelege nemulțumirile studenților, pe acest subiect. „Îi înțeleg pe studenți, fiindcă e foarte greu când pierzi un drept pe care l-ai avut. Sigur că putem discuta dacă ar fi trebuit dată opțiunea aia, dar odată ce le-ai dat-o, este un drept, și eu îi înțeleg, le înțeleg frustrările”, a spus acesta.

Ministrul Educației: Premierul știe că are de onorat niște promisiuni

„Trebuie să vedem cum se va stabiliza situația financiară a țării și sunt convins că dacă lucrurile vor merge bine și nu văd de ce să nu meargă bine, cel puțin din a doua parte a anului, (…) premierul știe că are de onorat niște promisiuni.

Vom rediscuta acest lucru, fiindcă a fost un drept dat și n-a fost doar ceva ce a înghețat, a fost ceva ce s-a luat”, a mai afirmat ministrul Educației.

Recent, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut o întrevedere și clarificări de la nivelul Ministerului Transporturilor și Autorității pentru Reforma Feroviară.

„Astăzi, 08.01.2025, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară, cu scopul de a obține clarificări cu privire la operaționalizarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 156/2024 referitoare la reducerile de care beneficiază studenții la transport feroviar”, s-a transmis într-un comunicat de presă.

Studenții atrag atenția că există situații pe care Executivul nu le-ar fi avut în vedere când s-a adoptat ordonanța. Și că sunt necesare clarificări.

„Remarcăm cu dezamăgire faptul că există diverse situații pe care Guvernul nu le-a luat în considerare în momentul adoptării O.U.G. nr. 156/2024 și pentru care nu s-au oferit clarificări până la momentul de față, cu privire la aplicarea reducerii la transport feroviar intern pentru:

-studenții străini și studenții români de pretutindeni, având în vedere faptul că pentru unii dintre aceștia domiciliul se află în străinătate;

-studenții pentru care ruta cea mai accesibilă nu se încadrează între localitatea în care se află centrul universitar în care studiază și localitatea de domiciliu, chiar dacă acestea dispun de stație de cale ferată funcțională sau nu;

-studenții care trebuie să călătorească cu mai mulți operatori feroviari pentru a parcurge ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior;

-studenții a căror legitimație de transport nu are evidențiată localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studiază”, au mai transmis reprezentanții ANOSR în comunicat.

Ultimele stiri

  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Tragedie într-o stație de metrou din București: un bărbat a murit/Primele informații de la Poliția Capitalei și Metrorex
  • Exit mobile version