Cauta

Ce drepturi au chiriaşii din garsoniere şi apartamente, în România. Proprietarul nu e „stăpânul” absolut

Ce drepturi au chiriaşii din garsoniere şi apartamente, în România. Proprietarul nu e "stăpânul" absolut

Chiria poate fi o opțiune atractivă pentru mulți oameni, însă este foarte important să înțelegi drepturile și obligațiile atât ale chiriașului, cât și ale proprietarului.

Opţiunea unei chirii este benefică atât pentru persoanele care nu sunt pregătite să se angajeze din punct de vedere financiar în achiziționarea unei proprietăți, cât și pentru cei care locuiesc temporar într-un oraș pe timpul studiilor universitare.

Semnaţi un contract de închiriere!

Contractul de închiriere este un act foatrte important în relaţia dintre chiriaş şi proprietar. Acest lucru însemnă că atât chiriașul, cât și proprietarul vin cu cerințe și lucrurile se negociază până când se ajunge la un numitor comun.

Adesea, proprietarul are tendința de a impune restricții exagerate, iar chiriașul trebuie să știe că nu este nevoit să le accepte. Chiriașii trebuie să pornească de pe picior de egalitate cu proprietarul.

Ca în orice business, chiriașul este clientul și trebuie tratat ca atare. Proprietarul nu poate să facă tot ce vrea, iar „puterea” lui trebuie limitată și reglată de contract.

Nu văruiţi casa altuia!

Chiriașii au dreptul să primească locuința împreună cu toate accesoriile acesteia pe care le vor putea folosi pe durata derulării contractului de închiriere. Bineînțeles, chiriașul trebuie să primească cheile de la proprietate astfel încât să poată avea acces în mod liber.

Totodată, ei ar trebui să plătescă în fiecare lună o chirie rezonabilă. În cazul în care proprietarul se decide să mărească suma stabilită inițial de comun acord cu chiriașul, acest va trebui să fie informat în prealabil în legătură cu această modificare.

Proprietarul nu poate mări cheltuielile de închiriere fără acordul chiriașului.

În nici un caz, chiriașii nu trebuie să zugrăvească sau să repare lucrurile stricate din cauza uzurii.

Ultimele stiri

  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 25 iulie 2025 – Încrederea în sine se îmbunătățește
  • Exit mobile version