Cauta

CCR arunca Justitia in aer

Judecatorii desemnatii sa spuna care prevederi incalca sau nu Constitutia, legea fundamentala a tarii, au luat, ieri, o hotarire fara precedent. CCR a admis, cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva” sesizarea premierului Viorica Dancila privind completul de 5 judecatori de la Inalta Curte. Decizia suna asa: ”exista conflict intre Parlament si Curtea Suprema”! Mai mult, pentru ca, iata,  hotararile judecatorilor de la instanta suprema au fost date cu incalcarea legii, toti cei care se simt lezati de deciziile instantei pot cere, printr-o cale extraordinara, revizuirea, si deci  rejudecarea cauzei.

Evident ca  impotriva deciziei majoritare au votat judecatorii Livia Stanciu, fosta presedinta a instantei supreme care se simte” cu musca pe caciula”,  si Stefan Minea, un umil executant. Cumplit, dar adevarat, judecatorii constitutionali au decis ca Inalta Curte se afla in ilegalitate din 2014, cand a decis sa nu respecte prevedera din legea 303/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecatori. Actul normativ spune ca toti cei 5 judecatori ai completului se stabilesc prin tragere la sorti, ori ICCJ a decis ca doar 4 dintre ei sa fie alesi astfel. Cristina Tarcea, actuala presedinta a instantei supreme a balmajit citeva scuze, ieri, care nu au tinut in fata evidentei. Astfel, in urma deciziei CCR si dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii, Inalta Curte ”va trebui sa procedeze la alegerea prin tragere la sorti a tuturor judecatorilor din completurile de 5”.

Dosarele VIP, in aer

Dar, abia acum cade ghilotina. Consecinta hotararii luate ieri de CCR  va fi ca toate procesele in curs aflate la completurile de 5 de la ICCJ vor fi reluate. Mai mult, cei care au primit sentinte definitive de la Inalta Curte, incepand cu anul 2014, le vor putea ataca daca nu si-au consumat caile extraordinare de atac prevazute de Codul de procedura penala. Premierul Viorica Dancila a reclamat pe 2 octombrie la Curtea Constitutionala existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta modului de formare a completurilor de 5 judecatori. In prezent, sunt doua completuri de apel la Inalta Curte, cu 5 judecatori (C5), unul condus de vicepresedintele ICCJ, Iulian Dragomir si un altul condus de sefa interimara a Sectiei penale, judecatoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste completuri dau sentintele definitive pentru demnitari (ministri, parlamentari, etc). La inceputul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat in discutie schimbarea componentei C5-urilor, ca urmare a intrarii in vigoare a modificarilor la legea 304 privind organizarea judiciara.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version