Cauta

Catalonia: Primarul Barcelonei cere medierea UE

Primarul Ada Colau a cerut, ieri, Comisiei Europene sa intervina in criza dintre guvernele spaniol si catalan pentru a se gasi o solutie ”democratica”, in conditiile in care ambele parti sunt inflexibile pe tema referendumului pentru independenta pe care Catalonia vrea sa-l organizeze duminica.

Catalanii merg pana la capat ori la bal ori la spital

Pentru Ada Colau, ”apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor Catalani in fata valului de represiune al statului spaniol” este necesara. Departe de a fi un ”diferend institutional”, chestiunea independentei catalane a devenit un ”conflict social si politic”, a adaugat ea. Colau s-a opus separarii Cataloniei de tara mama si a avut o atitudine critica vizavi de ”actiunea unilaterala” dusa de guvernul regional catalan. Insa a acuzat in acelasi timp guvernul ”intransigent al premierului Mariano Rajoy” ca este responsabil de ”degradarea situatiei”. ”Libertatile si drepturile fundamentale sunt puse in pericol prin amenintarea cu arestarea a 700 de primari, inchiderea site-urilor si organizatiilor societatii civile sau arestarea unor membri al guvernului catalan”. Comisia Europeana a repetat, in ultimele saptamani, ca acest subiect il considera ca unul ce tine de politica interna a Spaniei. Greu de apreciat ce se va intampla duminica. Chiar daca, in ciuda masurilor luate de politie, unii catalani vor ”vota”, nu va exista nici un element normal pentru validarea unui act electoral, Catalonia neavand mijloace legale sa realizeze un referendum oficial recunoscut. Cel mult o forma de manifestare a sentimentului de independenta si o expresie a furiei catalanilor. Care, de altfel, potrivit unui sondaj comandat in iulie, sunt divizati cu privire la independenta regiunii. 49,4 sunt contra secesiunii, in timp de 41, 1 sunt pentru. Dar, dorinta catalanilor de a se putea exprima cu privire la autodeterminare pare clara. Peste 70% doresc in acest sens un referendum.

Nadal, contra.  Pep Guardiola, pentru

”Cred ca acest vor nu ar trebui sa aiba loc pentru ca, din punctul meu de vedere, fiecare trebuie sa respecte legile tarii”, declara Rafael Nadal, in 11 septembrie. ”Legile sunt cele care sunt si nu pot fi ignorate doar pentru ca vrem sa le ignoram”, a adaugat Nadal. Insa Guardiola este de cu totul alta parere: ”Toata lumea stie, toata Europa stie: tot ce vrem este sa votam pentru ca nu este vorba de independenta ci mai intai de democratie”. De altfel, fostul antrenor al FC Barcelona este un militant cunoscut al cauzei separatiste. In plus, chiar FC Barcelona este cea mai mare vitrina sportiva si mediatica a autodeterminarii catalane, sustinandu-si deschis angajamentul in favoarea ”libertatii dreptului catalanilor de a decide”. In privinta meciului dintre FC Barcelona si Las Palmas, programat duminica, pe Camp Nou, exista temeri ca ar putea fi amanat, pe fondul tensiunilor referendumului, fortele de ordine nefiind suficiente pentru a acoperi ambele evenimente.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version