Cauta

Calendar ortodox (vineri, 8 noiembrie): Sfintii Mihail si Gavriil, conducatorii cetelor de ingeri

Sfintii Mihail si Gavriil sunt praznuiti vineri, pe 8 noiembrie, de credinciosii ortodocsi si, odata cu ei, toti ingerii, considerati in traditia populara pazitorii oamenilor inca de la nastere si pana in ultima zi din viata.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este o sarbatoare dedicata ingerilor in data de 8 noiembrie. Arhanghelii Mihail si Gavriil din calendarul ortodox sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, ei fiind calauzele sufletelor in drumul lor spre rai.

Sarbatoarea se mai numeste si “Soborul Sfintilor Arhangheli”, cu referire la traditia potrivit careia Sfantul Arhanghel Mihail a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul in care Satana a cazut, urmat cu cei care s-au razvratit odata cu el, Sfantul Arhanghel Mihail a spus: “Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant”. Dupa aceste cuvinte, toate cetele ingeresti au inceput sa cante cantare de lauda, alcatuind un sobor ingeresc.

Al doilea arhanghel sarbatorit vineri – Gavriil – este cel care le vesteste oamenilor tainele cele mari. In icoane, el este infatisat cu un crin in mana, ceea ce arata bucuria pe care o aduce. Potrivit traditiei, datorita infatisarii sale placute, a fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti taina cea mare a intruparii Domnului. Tot el a adus vestea zamislirii Maicii Domnului, si a vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.

Tot el a vestit pastorilor ca in Betleem ca s-a nascut Mesia, dezvaluind magilor taina intruparii, l-a linistit pe Iosif cand voia s-o paraseasca pe Fecioara Maria si i-a poruncit mai tarziu sa fuga in Egipt cu Pruncul si apoi sa se intoarca in Nazaret.

In traditia romaneasca, Arhanghelul Mihail mai poarta, uneori, cheile raiului, fiind un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.

In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor. Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Mosii de Arhangheli”.

De Sfintii Mihail si Gavriil, credinciosii aprind lumanari sa le fie “lumina de veci” in lumea de dincolo.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version