Cauta

Buna Vestire, obiceiuri si traditii! De Blagovestenie s-ar putea implini dorintele!

Marti, 25 martie, credinciosii ordotocsi praznuiesc Buna Vestire sau Blagovestenia, zi in care, cei care tin Postul Mare au dezlegare la peste. In aceasta zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelului Gavriil ca-l va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Cei mai multi crestini tin aceasta sarbatoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, cu noua luni inainte de Craciun, cand este sarbatorita nasterea lui Iisus. Evanghelia dupa Luca 1:26:9 spune ca Buna Vestire a avut loc “in a sasea luna” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezatorul.

In traditia ortodoxa se spune ca Buna Vestire a avut loc in Nazaret, in biserica ortodoxa greceasca a Bunei Vestiri, in timp ce traditia catolica sustine ca locul Blagovesteniei este in Bazilica bunei Vestiri.

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire!

In Apuseni, radacina pomilor este stropita cu tuica, iar radacinile vitei de vie cu vin, pentru rod bogat, si se afuma cu canepa si tamaie pomii fructiferi, pentru alungarea daunatorilor. In aceasta zi de Buna Vestire se spune ca vin randunelele si incepe cucul sa cante, pana de Sfantul Petru, dupa care se zice ca se ineaca cu orz sau cu boabe de cirese, si se transforma in uliu. Si uliu va fi pana anul urmator, cand isi va recapata din nou glasul de Buna Vestire. De asemenea, in unele parti, oamenii numara de cate ori a cantat cucul pentru a sti cati ani mai au de trait.

De asemenea, sunt zone in tara unde fetele de maritat si baietii de insurat intreaba cucul cand se vor casatori. “Cucule voinicule/cati ani imi vei da/pana m-oi insura (marita)?”. Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte sa cante cucul, inseamna ca va mai astepta un an, iar daca nu, cel mai probabil nunta are loc chiar in anul respectiv. Si, tot un obicei din popor, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, se taie si se pune in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

In alte zone, se face foc in curte, in fata usii, iar pe langa foc sunt puse apa, sare si paine, care apoi sunt date de pomana, iar in alte parti, potrivit traditiei, se pun pe prag paine si sare ca sa aiba ce manca ingerii.

Gospodinele nu pastreaza ouale facute in ziua de Buna Vestire si nu le vor pune sub closca pentru ca nu vor iesi pui sanatosi, cel putin asa spune datina.

Totodata, se crede ca daca cineva se cearta de Buna Vestire, se va certa tot anul.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version