Cauta

BNR stopeaza reducerea dobanzilor, leul isi continua caderea

Banca Nationala a Romaniei a decis ieri sa mentina rata de politica monetara la 5,25%/an si a stabilit un curs valutar de 4,41 lei/euro. Acesta este un nou maxim istoric al euro fata de leu, iar BNR si-a diminuat rezerva cu 270 de milioane de euro, pentru a stopa caderea monedei nationale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, pentru a tempera caderea leului

BNR a inceput inca din noiembrie 2011 reducerea in serii consecutive a dobanzii de politica monetara, dar ieri a decis stoparea acestui proces. Inainte de caderea cabinetului Ungureanu, mai toti analistii sustineau ca aceasta dobanda va scadea cu minimum  0, 25 puncte procentuale, in incercarea BNR de a debloca creditarea din partea bancilor si de a relansa consumul, absolut necesare pentru iesirea din criza. Caderea Guvernului Ungureanu a indus insa panica in piata valutara, iar moneda nationala a pierdut pas cu pas „redutele” de 4,38 lei/euro, apoi de 4,39 lei/euro, apoi si pe cea de 4,40 lei/euro, iar ieri, BNR a stabilit un curs de peste 4,41 lei/euro. Si se pare ca putea fi si mai rau.

Costul apararii leului

BNR nu ar recunoaste decat eventual peste un an ca a intervenit in piata, dar dealerii mai multor banci i-au simtit prezenta in tranzactiile zilnice, mai ales de cand leul a inceput sa o ia la vale. De altfel, potrivit chiar datelor oficiale, rezerva BNR a scazut din  martie si pana in aprilie cu aproape 270 de milioane de euro, suma fiind probabil folosita pentru a stopa caderea si mai drastica a leului. Acum, analistii sustin ca leul se va stabiliza in marja de 4,35-4,4 lei, dar exista riscul ca din toamna sa se deprecieze din nou, in urma amenintarii scaderii ratingului de tara de catre Fitch Ratings.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version