Cauta

BNR ingheata dobanda, leul o ia la vale

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri mentinerea  nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an. Masura denota stabilitate si incurajeaza economiile, in dauna consumului.

Mugur Isarescu avertizeaza ca razboiul intre Palatul Victoria si Cotroceni va darama leul

De la inceputul anului, BNR a tot redus dobanda de politica monetara, de la 6% la 5,25% pe an si trendul parea sa fie mentinut. La randul lor, bancile comerciale puteau incepe reducerea dobanzilor, atat la depozite, cat, mai ales, la credite, dar nu au facut-o, dimpotriva, le-au majorat chiar la 7-8% la conturile pentru economii.  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le atragea atentia bancherilor in februarie ca majorarea dobanzilor pentru depozite, in contradictie cu relaxarea inceputa de BNR, le va diminua profiturile si cota de piata. „Le-am spus ca este o greseala sa mareasca dobanzile la depozite”, a avertizat Isarescu. BNR a continuat sa reduca, pana in aprilie inclusiv, dobanda  de politica monetara, care a ajuns la nivelul de 5,25%. Si acolo a ramas, deoarece in luna mai a inceput criza politica, la care s-au adaugat si temerile privind viitorul zonei euro, plus atacul asupra leului, care s-a devalorizat cu aproape 7% in acest an.

Referendumul depreciaza leul

Isarescu a atras ieri atentia ca actuala criza politica nu face deloc bine monedei nationale. „Pacea politica ar intari leul”, a spus Isarescu. Dupa anuntul facut ieri de Curtea Constitutionala, de amanare a deciziei privind referendumul, moneda nationala s-a depreciat cu trei bani fata de cursul oficial de la ora 13.00 al BNR, fiind tranzactionata pe piata interbancara cu 4,63 lei/euro.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version