Cauta

Biserica Romana, desfiintata in presa elvetiana: „a fost mereu in slujba puterii”

Critici dure la adresa Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), intr-o analiza aparuta recent, pe pagina electronica a cotidianului elvetian „Neue Zürcher Zeitung”.

BOR ul condus de Patriarhul Daniel sub lupa presei straine

Sub titlul „Si in fascism, dar si in comunism, Biserica Ortodoxa Romana a fost mereu in slujba puterii”, articolul semnat de austriacul Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie la Universitatea din Viena, isi propune sa aduca in atentia opiniei publice o serie de aspecte ce tin de trecutul BOR, dar nu numai. Iar printre primele lucruri de care e acuzata Biserica Ortodoxa Romana e acela ca „apropierea sa de putere si inclinatia spre coruptie i-au adus bogatii fara precedent” si ca „BOR cauta sa ramana aproape de puterea de stat si o legitimizeaza in schimbul unui suport financiar masiv”.

Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului cu trei luni inainte de sfintire

Mai mult, in materialul aparut in publicatia amintita se subliniaza faptul ca dupa caderea regimului comunist din Romania, in 1989, BOR „a fost impotriva restituirii proprietatilor confiscate de comunisti, pentru ca ea insasi era principalul beneficiar/profitor al acestor confiscari”. De asemenea, se titreaza ca „BOR este unul din cei mai mari detinatori de terenuri din Romania si una din cele mai importante societati comerciale. Puterea sa economica este foarte mare. Putini isi permit o critica fundamentala a bisericii. Mai ales in provincie, colaborarea dintre biserica si stat este foarte puternica. In ultimii ani, BOR a avut un parcurs tot mai autoritarist”.

Tirul acuzatiilor este indreptat si catre unii slujitori ai BOR, invocandu-se faptul ca „multi clerici au colaborat cu Securitatea comunista si BOR a fost un instrument al puterii comunistilor”.

Cat priveste imaginea Bisericii Ortodoxe Romane in ochii romanilor, stiut fiind faptul ca majoritatea populatiei tarii noastre este ortodoxa, autorul nu uita sa mentioneze faptul ca BOR-ul „are o reputatie foarte buna” si speculeaza ca majoritatea formatiunilor politice ar incerca sa fie in relatii bune cu aceasta institutie.

La nivelul controverselor aparute in jurul Bisericii Romane, nu sunt trecute cu vederea scandalurile de anul trecut, unul dintre ele fiind cel in care a fost implicat episcopul de la Husi de la acea vreme. Cazul indelung reflectat de presa e amintit in contextul in care in materialul publicat de cotidianul elvetian se sustine urmatorul lucru: „Campaniile BOR sunt in spiritul rus, adica pentru valori familiale si impotriva homosexualitatii”. Se subliniaza, totodata, ca „de-a lungul timpului, au aparut multe scandaluri despre coruptia din BOR”. Imediat se trece la constructia Catedralei Mantuirii Neamului si se aminteste faptul ca pentru ridicarea acestul lacas de cult s-au folosit atat fonduri de la stat, cat si donatii la care Biserica Ortodoxa a apelat „de la credinciosii din aceasta tara foarte saraca”.

Analiza se incheie tot cu o trimitere la comunism. „BOR nu a contribuit cu nimic la democratizarea Romaniei de dupa 1989. (…) In Romania, fantoma lui Ceausescu a inceput sa bantuie din nou. Biserica este responsabila de acest lucru”, considera Schmitt.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version