Cauta

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Anunțul Ministerului Educației, înainte de începerea probelor scrise: evaluare digitalizată

(sursa foto: newsbv.ro)

Probele scrise de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, încep miercuri, 16 august. Conform cifrelor oficiale, peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține „examenul maturității” în sesiunea august – septembrie din acest an.

Cu ce noutate vine această sesiune? Cu faptul că evaluarea – și anume corectarea lucrărilor candidaților – va fi digitalizată la nivel național.

Ministerul Educației anunță că, odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului național de bacalaureat – ale cărui probe scrise încep, așadar, miercuri, 16 august – generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților.

Care sunt, conform Ministerului, beneficiile evaluării digitalizate

„În sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale examenului național de bacalaureat, respectiv ale evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița.

Decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele:

Minister: Lucrările vor fi scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise

Pentru a putea fi făcută această evaluare digitală vor fi folosite scanere, care se vor afla în fiecare centru de examen. Mai mult, Ministerul anunță că lucrările vor fi scanate în sălile de examen, la finalul probei scrise, dar nu oricum, ci în prezența candidatului.

„Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.
Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, conform comunicatului Ministerului Educației.

Deca: Este un progres nu doar necesar, ci și firesc

Instituția condusă de către Ligia Deca menționează că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de BACALAUREAT.

Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.

Potrivit cifrelor venite de la nivelul Ministerului Educației, peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Conform calendarului BAC-ului de toamnă, prima probă scrisă pe care o vor susține candidații, pe 16 august 2023, va fi cea la limba și literatura română – proba E.a).

Ultimele stiri

  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • BREAKING NEWS. Mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu
  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Exit mobile version