AcasăSOCIALSindicaliștii, revoltați: Ministerul Educației își bate joc de sistemul de Învățământ

Sindicaliștii, revoltați: Ministerul Educației își bate joc de sistemul de Învățământ

Măsura propusă de ministrul Educației, Ligia Deca, de a încheia mediile cu doar două note și de a ocoli consiliile profesionale, a fost criticată dur de sindicaliști. Aceștia au acuzat-o că își bate joc de sistemul de Învățământ, și așa putrezit, și că măsura va provoca situații problematice pentru mulți elevi. Guvernul a fost de acord să publice un Memorandum cu noua grilă de salarizare, însă cadrele didactice insistă să fie trecut coeficientul de 2,72 pentru profesorul debutant.

Soluția sfidătoare găsită de ministrul Educației, Ligia Deca, a provocat indignare și revoltă în rândul sindicaliștilor din sistem. Aceasta a elaborat un proiect de ordin care stabilea că, în anul școlar 2022 – 2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu va fi de două, iar situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală. Sindicaliștii susțin că atitudinea ministrului Educației este iresponsabilă și va duce și mai mult în derizoriu activitatea didactică.

”Nu poți, odată ce ai niște reguli, să le modifici doar pentru că este o grevă în Învățământ. Nu este vorba despre o pandemie, care se întinde pe nu știu câți ani, nu este o situație de forță majoră, generată de niște calamități naturale. Tu, minister, în loc să te concentrezi să găsești soluții de rezolvare a unui conflict de muncă, ataci integritatea sistemului de Învățământ, aruncând în derizoriu calificativele acordate elevilor. Sunt lucruri anormale. Vor neapărat să pună pumnul în gură profesorilor. Ceea ce vor ei să facă, să modifice inclusiv regulamentul, denotă că sunt într-o situație în care caută soluții alternative, doar ca să nu discute în mod corect cu sindicatele. Nu poți să renunți la o anumită rigoare, dacă vrei să așezi sistemul de Învățământ pe anumite baze”, ne-a declarat Sorin Țiplea, președintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, afiliată la FSLI.

Situații absurde pentru elevi

Sindicaliștii critică intenția ministerului de a desființa validarea situațiilor școlare de către consiliile profesorale, deși mediile la purtare se aprobă în consiliul profesoral al clasei, pentru că acolo consiliul își expune punctul de vedere cu privire la fiecare elev în parte. Adică ce faci, pui 10 la purtare tuturor elevilor, indiferent de faptele lor? Ministerul Educației își bate joc de sistemul de învățământ, pentru că partea asta educativă este importantă și, din punctul meu de vedere, poate cea mai importantă trebuie să fie. Este un atac al ministerului asupra sistemului educațional, și-așa șubrezit. Asta e ca o lovitură de grație. În plus, ce faci dacă un elev are doi de 4 la o materie? Îi închei media 4 și îl lași corigent? Mai avea o șansă să ia o notă mai mare”, ne-a spus președintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, Sorin Țiplea. Acesta arată că greva profesorilor nu poate afecta major situația elevilor, pentru că situațiile școlare pentru elevii care nu au examene se pot încheia și mai târziu, iar examenele se pot decala cu o săptămână sau două, inclusiv cele de admitere la facultate.

Memorandumul scârțâie

Ieri, după anunțul privind semnarea unui Memorandum între Guvern și sindicatele din Învățământ, liderii PNL și PSD s-au contrazis reciproc, susținând că ar fi ba un acord politic, ba un acord între liderii celor două partide. Oricum, protestele vor continua și joi, în Capitală fiind așteptați 20.000 de sindicaliști din Învățământ.

”În Memorandum trebuie specificat clar că în noua grilă de salarizare coeficientul pentru salariul debutantului în Învățământ, cu studii superioare, va fi de de 2,72, pentru că de aici pornesc în sus toate celelalte salarii, până la un maxim de 4,62. În salariu net, ar însemna ca salariile cadrelor didactice să fie între 4.000 de lei și 7.000 de lei, cu ajustări ulterioare, în funcție de evoluția salariului minim pe economie. Noi am propus să se dea într-o tranșă, iar Guvernul vrea în trei tranșe, dar cred că un compromis pentru două tranșe poate fi făcut”, ne-a mai precizat Sorin Țiplea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.670 afisari

24 COMENTARII

 1. SITUATIA GRAVA DIN SISTEMUL DE INVATAMANT IMPUNE … DEMISIA CAT MAI URGENTA A MINISTRULUI INVATAMANTULUI …….

   • Werner a dat foc la betivii din Colectiv ptr a avea guvernul ”meu”.
    A vandut copii in 1990 si a furat 7 case cat a fost primar in Sibiu.

    • El, cu fostul ministru al justitiei Valeriu Stoica, vindea copiii tari, iar nevasta-sa Carmen era translator.

    • EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

     DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

     NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM

     ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

  • De aia a și fost pusă acolo pe post de ministru Ligia Deca. Ca să-și bată joc. A învățat să facă foarte bine asta la ultimul loc de muncă pe care l-a avut înainte de a fi ministreasă.

 2. Ba mai mult: in ordonanta scrie ceva si mai grav ; ca mediile pot fi incheiate de director sau de o persoana numita de director. E de noapte mintii!

 3. Cica evaluarile la competente digitale si lingvistice nu se mai sustin – se acorda calificativul echivalent mediei la obiectele respective. Sistemul educational romanesc – RIP! (odihneasca-se in pace)

 4. Razvan Dumitrescu pe facebook:

  Nu obisnuiesc sa scriu aici EDITORIALE, dar…

  SITUATIA e NASPA!

  Greu de iesit din ceea ce urmeaza…Sa le luam pe rand!

  Greva PROFESORILOR

  Dilema maxima pentru GUVERN, intr-un moment CRITIC despre care nu l-ati auzit pe premier sau ministrii sa vorbeasca.

  Nu, nu este vorba doar despre clasica poveste ca daca dau bani profesorilor vor veni si altii la rand si chiar nu au cum sa-i multumeasca pe toti. Aveti in imaginile de mai jos dovada DEZASTRULUI!

  Stiau asta foarte bine inca din data de 31 mai. Documentul vine de la COMISIA EUROPEANA si este vorba despre Procedura de deficit bugetar, starea de fapt!

  Se spune clar acolo ca Romania se afla in RISC RIDICAT de a nu indeplini tintele fiscale in 2023-2024 si se precizeaza si ce se intampla in aceasta situatie: Comisia va face o propunere consiliului pentru a suspenda TOATE sau o PARTE din angajamentele de plata pe fondurile europene catre tara noastra(pasajele subliniate) !

  Fondurile acelea au fost luate in calcul la construirea Bugetului. Fara ele, guvernantilor le sare totul in aer. Inutil de comentat ce s-ar intampla cu dobanzile si asa mari la care se imprumuta guvernantii ca sa acopere deficitul: acestea ar sari pur si simplu in aer!

  Sunt de vina profesorii pentru asta? NU!

  Ar trebui ei sa renunte? Doar ei pot decide! Chestiunea tine de incredere. Despre ce incredere in GUVERN poate fi vorba cand din ultimul SONDAJ CURS ( a se vedea imaginea!) aflam ca in PRESEDINTIE increderea e de 8% (bara verde), in PARLAMENT de 6%, la fel si in partidele politice iar in GUVERN de doar 11%?

  Cum sa ai incredere cand desi prin LEGE se prevede 6% din PIB pentru EDUCATIE, asa ceva nu s-a intamplat vreodata?

  Cum sa ai incredere cand in 2008 guvernantii ti-au majorat prin lege salariul cu 50% pentru ca apoi alti guvernanti sa anuleze asta?

  Culmea! In ROMANIA se face GREVA JAPONEZA in SANATATE pentru…respectarea unei legi din 2017! Mai stiti o tara in care se protesteaza pentru RESPECTAREA LEGII de catre GUVERN?

  Ce este de facut? Nu dau eu sfaturi…Va spun doar ca situatia arata fara iesire, cu DEZASTRUL venind cu viteza spre noi toti. Nici nu are rost sa mai adaug la acest tablou si peisajul GEOPOLITIC actual…

  Cred ca ne raman din ce in ce mai putine optiuni. Din punct de vedere economic nici macar nu am vazut inca raul suprem care se apropie asa ca mai avem o singura parghie: aceea de a ne pastra cat mai mult dintre drepturile si libertatile pe care le mai avem!

  Atat si nimic mai mult! Este opinia mea si nu va obliga nimeni sa tineti cont de ea!

  P.S. Cand in institutiile FUNDAMENTALE ale democratiei , increderea e la pamant, asa cum arata sondajele, sa nu mire pe nimeni daca la un moment dat DEMOCRATIA chiar va disparea de facto!

 5. ”Ministerul Educației își bate joc de sistemul de Învățământ. ” Ce este nou?
  ”DEMISIA CAT MAI URGENTA A MINISTRULUI INVATAMANTULUI” Si asta ce rezolva?
  Scoaterea programului ”Romania educata”, gandirea ”progresista” si idiotii dintre profesori, inspectori precum si depolitizarea sunt esentiale.

 6. Intre timp , ne invirtim , iaca sa si asa ! Deja s-au pierdut doi ani , acu razboiu e de vina si pe urma mai vedem noi … te apuci de par si te intrebi dupa ce ti-ai facut copil ? Constitutia cu dreptul la educatie pentru toti s-a pierdut . Gasitorului ….

 7. Sfidătoare este și atitudinea sindicaliștilor care se comportă în stil terorist. Cum poți să stresezi niște copii în prag de examene care le vor marca viitorul? După ce pandemia a produs numai necazuri acum vin și sindicaliștii, mai rău ca, pardon, Covidul și stresează copiii. Nu înțeleg de ce Guvernul nu a acționat în instanță sindicatele pentru a interzice greva, cum s-a mai procedat și altă dată, sau există interes din partea lui Johannis pentru a nu fi preluată guvernarea de către cel căruia nu-i pronunță niciodată numele, Ciolacu și PeeeSeeeDeee. Oare ce jocuri murdare face sindicalistul Nistor, care are o atitudine sfidătoare la adresa părinților a căror copii sunt în pragul unor examene, creîndu-le stări emoționale care îi pot marca pe viață? Asta nu poate fi tratată ca o acțiune teroristă, talibană?

 8. ZmäuZmäuzmãu Ii dau un bocs
  Si n guriza un cocs
  ….sä nu zici cä nu te iubesc
  Cä mä nebunesc
  Ce zmäuraș Il chem pe Tate la frectie
  E reluAuraș Că e șefDesectie

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri