AcasăNewsAutoritățile îi avertizează pe români că n-au voie să vândă carnea porcului...

Autoritățile îi avertizează pe români că n-au voie să vândă carnea porcului sacrificat în gospodărie. Amenzile sunt uriaşe!

Autoritățile îi avertizează pe români că n-au voie să vândă carnea porcului sacrificat în gospodărie. Amenzile sunt uriaşe!Autoritățile îi avertizează pe români că n-au voie să vândă carnea porcului sacrificat în gospodărie. Amenzile sunt uriaşe!

ANSVSA a emis o serie de atenţionări înainte ca românii să sacrifice porcul din curte, cu ocazia Crăciunului 2025. Autoritățile avertizează că porcii pot fi sacrificaţi în gospodărie doar sub control sanitar-veterinar, astfel încât să fie verificată sănătatea animalului şi siguranţa cărnii, iar carnea provenită din sacrificări tradiţionale în gospodărie nu poate fi vândută, ci este destinată exclusiv consumului familial.

Se interzice comercializarea cărnii provenite din gospodării situate în zone aflate sub restricţii sanitare veterinare din cauza Pestei Porcine Africane.

Carnea de porc, supusă examenului trichineloscopic

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor impune examen trichineloscopic obligatoriu înainte cnsumului cărnii de porc domestic sau mistreţ. Examenul poate fi realizat doar în centre autorizate şi are un cost cuprins între 27 lei şi 101 lei + TVA, în funcţie de laborator şi de procedurile aplicate. ANSVS avertizează că nerespectarea acestei obligaţii expune consumatorii riscului de îmbolnăvire cu Trichinella spp., o boală severă cu consecinţe grave asupra sănătăţii.

Daniel Baluta

Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar-veterinar constituie contravenţie gravă şi este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei, iar vânzarea clandestină a cărnii, în locuri neautorizate sau fără documente sanitar-veterinare, reprezintă un risc major pentru sănătatea publică şi poate favoriza răspândirea Pestei Porcine Africane.

ANSVSA face controale şi în weekend

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor în această perioadă aglomerată, medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai CSVSAO vor avea program prelungit, inclusiv în weekend. Programul, numele medicilor responsabili şi numerele de contact vor fi afişate pe site-urile autorităţilor şi în punctele de lucru.

„În această perioadă cu activitate intensă în gospodării şi comerţul alimentar, responsabilitatea fiecăruia dintre noi este esenţială. Respectarea regulilor simple – de la controlul sanitar-veterinar la achiziţia alimentelor din surse autorizate – ne protejează sănătatea şi previne evenimente nedorite. ANSVSA va continua să fie prezentă în teren pentru a preveni riscurile şi pentru a proteja consumatorii,” declară dr. Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.

În cadrul acestor controale vor fi verificate respectarea normelor sanitare veterinare privind igiena, trasabilitatea produselor, condiţiile de procesare, ambalare, depozitare şi comercializare.

Cât costă carnea de porc în 2025

Preţurile la care se vând preparatele din porc înainte de Crăciunul 2025, conform retail.ro:

Porci în viu:

  • Porc normal – 16 lei/kg
  • Porc Mangalița / Vietnamez – 20 lei/kg

Carne proaspătă tranșată:

  • Pulpă – 30 lei/kg
  • Cotlet – 35 lei/kg
  • Ceafă – 40 lei/kg
  • Carne de lucru (pentru tocat) – 25 lei/kg

Preparate și grăsimi:

  • Slănină afumată – 35 lei/kg
  • Jumări – 50 lei/kg
author avatar
Andreea Vlad
113 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

spot_img