Au apărut primele roșii românești în piețe, inclusiv în Capitală, dar prețurile sunt considerabile. Așa că, deocamdată cel puțin, sunt destul de mulți cei care doar trec pe lângă tarabele cu tomate, fără să și cumpere pentru a-și face, de exemplu, o salată.
Producția de roșii românești a scăzut din cauza condițiilor meteo, astfel că prețul de pornire al tomatelor poate ajunge să fie și de 50 de lei pe kilogram.
Primele roșii românești s-au copt în județul Olt, la Izbiceni. Ionuț Lincă plantează roșii pe 3.000 de metri pătrați, potrivit Digi24. Dată fiind suprafața mare, și cheltuielile sunt considerabile – cel puțin 1.000 de lei pe zi doar când vine vorba despre încălzirea solariilor.
„Un an greu. A fost un an cu vreme foarte urâtă. Decembrie – vreme ploioasă, ianuarie am fost cât de cât și februarie – ger”, a explicat bărbatul.
Comparativ cu anul trecut, în 2025 agricultorii au scos primele recolte de roșii cu aproape trei săptămâni mai devreme.
„E chiar foarte scump!”
În Capitală, prețul roșiilor românești i-au surprins pe oamenii care au mers la piață, pentru a-și cumpăra legume și fructe proaspete. Mai ales că sunt cazuri în care roșiile sunt scoase la vânzare și cu 65 de lei kilogramul. „50 de lei?! Foarte scump! Nu vă supărați, dar e chiar foarte scump!”, a declarat o femeie, pentru postul TV menționat.
„50, 60 de lei” – a spus o vânzătoare din piață, întrebată despre prețul roșiilor.
Așadar, foarte probabil mulți dintre cei cărora „le face cu ochiul” ideea de a cumpăra roșii de producție autohtonă vor mai aștepta până ce vor achiziționa de la tarabe tomate. Nu de alta, dar așteaptă să mai scadă prețul, pe măsură ce în piețe vor apărea mai multe roșii românești. Situație care s-a întâmplat și anii precedenți.
De altfel, și la începutul lunii aprilie a anului trecut s-a vorbit despre prețul mare al roșiilor românești apărute la tarabe.
„Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să recolteze şi vând tomatele la preţuri între 25 lei şi 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianţi.
Problema cea mare e că, la tarabă, roşiile ajung să coste 50 lei/kg.” Citiți mai multe AICI: De ce „pleacă” roşiile, de la producător, cu 25 lei/kg şi ajung la tarabă cu preţul de 50 lei/kg. Cele mai groaznice bănuieli, confirmate
Citiți și: Au apărut roşiile româneşti. Cu cât se vinde un kilogram produs la celebrul bazin legumicol Matca