Cauta

Andrei Marga revine cu soluţia nepopulară pentru pace în Ucraina: „Implică cedări teritoriale”

andrei marga

Andrei Marga, despre motivele pentru care am ratat aderarea la Schengen: "România, un stat eșuat!"

Andrei Marga insistă pentru încheierea războiului Rusia-Ucraina, prin cedarea unor teritorii de către Ucraina. Fostul ministru de Externe și al Educației a fost contestat, în ultimele săptămâni, pentru soluţia nepopulară pe care a propus-o pentru pace în Europa.

Marga revine cu teoria lui şi chiar a dezvoltat subiectul.

I-a dat exemplu pe Musk şi The New York Times

El susține că victoriile militare pe câmpul de luptă sunt trecătoare și că adevărata soluție o reprezintă o discuție așezată și rațională între marile puteri și că asta va implica invariabil cedarea de teritorii. Orice altă discuție și soluție înseamnă prelungirea fără sens a unui conflict care afectează toate statele:

Ce-i de făcut acum, când conflictul din Ucraina este pe scenă? În care se pierd vieți, se distrug bunuri și economii, se antagonizează oameni, se ostilizează țări. Și în care fiecare cetățean european plătește tot mai mult pentru o situație ce ar fi putut fi prevenită.

Pe scenă este acum și o propagandă dintre cele mai reprobabile, al cărei primitivism duce, între altele, la blamarea celor care sunt conștienți de consecințele aberațiilor. Mai recent, până și Elon Musk, The New York Times și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari.

Această propagandă își asumă continuarea conflictului. Nu voi insista asupra ei. Mă interesează ieșirea din conflict”, scrie Andrei Marga, într-un editorial din Cotidianul.

A invocat adevărul istoric

Fostul ministru a mai spus că opiniile sale „corespund adevărului istoric, dreptului internaţional și intereselor generale – dincolo de propaganda care poimâine va fi socotită o penibilă eroare”.

Niciunul dintre preopinenți nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Sunt pentru a vedea realitățile, a respecta reglementările și pentru o rezolvare echitabilă.

Suntem astfel în fața unei încercări salutare a realismului politic de a concepe ieșirea din conflictul ucrainian.

Modelul obținut este fără iluzii, dar cu șanse de aplicare. Rămâne, desigur, întrebarea: cine face prima mutare?

În acest moment, este clar că a venit ora unei inițiative politico-diplomatice – importantă nu pentru a clama victorii care nu au cum să vină, ci pentru victoria din nou a unei rațiuni minimale„, a mai scris Marga.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version