Cauta

Amnesty International denunta ”esecul rusinos” al Europei in problema emigrantilor

Organizatia a denuntat, ieri, esecul comunitatii internationale in fata ”celei mai grave crize a refugiatilor dupa cel de-al doilea razboi mondial”.

Fluxul migratoriu pe Mediterana a devenit o bomba cu ceas pentru UE

”Din Marea Andaman in Marea Mediterana, oamenii mor cautand disperati un trai sigur”, a acuzat Salil Shetty, secretar general Amnesty International, intr-un raport publicat ieri. ”Criza refugiatilor este o provocare majora a acestui secol dar raspunsul comunitatii internationale este un esec rusinos. Avem nevoie de o reforma radicala pentru a crea o strategie mondiala coerenta”, a pledat acesta. ”Actuala criza a refugiatilor nu va fi rezolvata daca comunitatea internationala nu recunoaste ca este o problema mondiala care necesita ca statele lumii sa-si intensifice semnificativ cooperarea internationala”, a urmat oficialul Amnesty International (AI).

”Nici o tara nu trebuie lasata singura”

Shetty a indicat ca AI a facut cateva recomandari comunitatii internationale, intre un fond pentru refugiati si un angajament colectiv pentru reinstalarea a patru milioane de refugiati in viitorii patru ani, arata AFP. Situatia este ”disperata” pentru patru milioane de refugiati sirieni, din care 95% traiesc in Turcis, Liban, Iordania, Irak si Egipt, subliniaza AI. ”Nici o tara nu trebuie lasata singura in fata unei crize umanitare masive doar pentru ca partajeaza o frontiera cu o tara aflata in conflict”, a estimat Salil Shetty. In privinta crizei emigrantilor in Mediterana, AI a salutat masurile luate de tarile UE pentru a intari operatiunea Triton dar a cerut mai mult, in special crearea de cai de sosire legale pentru refugiati. Comisia europeana a decis in aprilie triplarea fondurilor operatiunii Triton.

Italia ameninta cu ”Planul B”, in defavoarea UE

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a carui tara se afla, geografic, in prima linie in calea emigrantilor, a criticat, duminica, lipsa de solidaritate a altor tari UE, amenintand cu ”un plan B”, care ”va afecta in special Europa”. Chiar daca nu a oferit detalii, se poate presupune ca aceasta ar consta pur si simplu in a-i lasa pe emigrantii care debarca in Italia sa plece unde vor in spatiul Schengen. Incepand cu ianuarie, 100.000 de emigranti au sosit in Europa pe mare, din care 54.000 in Italia si 48.000 in Grecia. Comisia europeana a propus activarea unui mecanism de urgenta pentru repartizarea de maniera obligatorie a 40.000 de persoane pe teritoriile unor tari UE, in functie de anumite criterii.

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version