Cauta

Amenzi si pedepse mai aspre pentru evaziune

Contribuabilii acuzati de evaziune fiscala risca amenzi mai mari si ani grei de puscarie, daca nu respecta deciziile Fiscului sau ale instantelor.

Lege. Documentele de evidenta contabila trebuie prezentate obligatoriu organelor fiscale, altfel, pedeapsa este de pana la sase ani de inchisoare

Camera Deputatilor a adoptat recent un proiect de lege, prin care evazionistii nu mai scapa doar cu amenzi mici. Potrivit modificarilor aduse  Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005, in unele cazuri, amenzile vor fi inlocuite cu pedepse privative de libertate pana la sase ani. Legea a fost trimisa la Presedintie, iar daca va fi promulgata, va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Modificari versus prevederi actuale

Iata cateva dintre modificarile legii, selectate de expertii AvocatNet:

Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

Prevederea actuala: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 de lei la 300.000.000 de lei (fapta contribuabilului… etc.).

Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

Prevederea actuala: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda (refuzul nejustificat… etc.)

Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Prevederea actuala: Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda (…)

Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Prevederea actuala: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda (…)

Inchisoare pentru prejudicii materiale

Reglementarile adoptate recent prevad si majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. Astfel, daca se produce un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu cinci ani. In prezent, limitele respective se pot majora cu doi ani. In cazul prejudiciilor mai mari de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu sapte ani, de la trei ani cat este limita actuala.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version