Studenții de la USAMV Cluj au inventat berea cu pudră de greieri, deocamdată, doar ca lucrare de licenţă, dar profesorii sustin ca e facută să respecte cerinţele nutriţionale ale omului modern.
Berea cu pudră de greieri vine cu o mulţime de plusuri faţă de cea tradiţională: are o alcoolemie ridicată, de 6,5% şi e mult mai nutritivă.
Berea cu pudră de greieri e invenția unor studenți clujeni
„Pudra de greieri are un gust asemănător cu floarea soarelui prăjită. Ajută la crearea unei membrane mult mai puternice a drojdiei. Deci practic îi oferă o rezistenţă asupra alcoolului mult mai bună”, a declarat Alexandru Constantin Şerb – student USAMV Cluj, pentru observatornews.
Singurul dezavantaj ar putea fi preţul, ceva mai mare decât la o bere normală – aproximativ 15 lei per litru. Cei care iubesc fructele de mare, dar postesc, nu mai sunt nevoiţi să aştepte dezlegarea la pește… pentru ei s-au creat creveţii vegani.
A apărut și făina de greieri în România
A apărut făina de greieri în România. Este de aproape 20 de ori mai scumpă decât un kilogram de făină obișnuită. Astfel, un magazin online din Baia Mare vinde un kilogram de făină de greieri cu 96,25 de lei, adică de aproximativ 20 de ori mai scumpă decât un kilogram obișnuit de făină, precizând însă că este ”BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi, chimicale sau conservanți”.
În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că ”făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma umami de nucă”.
Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.