Cauta

Președintele Klaus Iohannis contestă la CCR o nouă lege adoptată de Parlament referitoare la alegerile generale

Președintele Klaus Iohannis contestă la CCR o nouă lege referitoare la alegerile generale adoptată de Parlament

Președintele României a sesizat pe 17 august Curtea Constituțională cu privire la legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, nu Guvernul. Legislativul adoptase această lege la sfârșitul lunii iulie.

Alegerile pot fi organizate cel devreme pe 6 decembrie 2020 și cel mai târziu pe 15 martie 2021, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică, potrivit legii adoptate de Parlament.

În sesizarea de neconstituționalitate, făcută la CCR, Klaus Iohannis susține că legea încalcă mai multe articole din Constituția României.

Klaus Iohannis atacă la CCR o lege adoptată de Parlament

„O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta punctează faptul că Parlamentul ar putea să refuza să stabilească data alegerilor, fără a putea fi obligat să adopte o astfel de lege.

„Dacă Parlamentul nu adoptă legea de stabilire a datei alegerilor în termenul prevăzut prin legea criticată, acesta nu poate fi constrâns efectiv să-și îndeplinească această obligație legală, întrucât în calitate de unică autoritate legiuitoare, deține prerogativa exclusivă de apreciere asupra oportunității legiferării”, mai precizează președintele.

Parlamentarii și-ar fi putut prelungi mandatele

În plus, în sesizare este punctat și un alt aspect important: potrivit legii adoptate de Parlament, parlamentarii își pot pot prelungi mandatul care este prevăzut în Constituție ca fiind de 4 ani. Însă, potrivit legii fundamentale, acesta poate fi prelungit doar în caz de „stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora”.

„Prerogativa Guvernului de a stabili data alegerilor este una care decurge chiar din rolul său constituțional de a pune în executare legea. Totodată, dat fiind rolul Guvernului în organizarea alegerilor, această prerogativă este una firească și ține chiar de necesitatea îndeplinirii misiunii sale și de buna organizare a alegerilor, cu respectarea tuturor termenelor legale”, se mai precizează în sesizare.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version