Cauta

Poluare culturala in Bucuresti, ozon cultural in Busteni

In Franta, Statul subventioneaza presa si literatura. Intr-o tara-muzeu ca Italia, nu exista sat in care sa nu fie scoase in relief mosteniri culturale romane sau renascentiste.

In Elvetia, am vazut peroane ale unor gari de munte transformate in anticariate. In Romania… In Romania, Statul infiltreaza ofiteri-chitaristi in presa. In Romania, un intelectual autentic precum Stelian Tanase isi angajeaza prietenarii in TVR, pe bani publici. In Romania, un critic prestigios ca Alex Stefanescu a descoperit un scriitor in persoana lui Poponet Maticiuc, platitor si petrecaret de meserie. In Romania, marea librarie Carturesti are datorii la edituri, favorizand cu platile doar doua, care au patroni securisti. In Romania, promovam literatura de gasca si premiile de cumetrie. In Romania, Editura Humanitas, care a publicat foarte multe carti bune, este sprijinita, de Partid si de Stat, prin mijloace care dezavantajeaza concurenta. „Ce-ai vandut mai prost, Liiceanule? Cumparam noi, cu fonduri de la Buget, marfa in valoare de 7-8 miliarde vechi si o trimitem in Republica Moldova!”. Liiceanu se manifesta politic si asta se rasplateste.

In asemenea conditii, de poluare intelectuala bucuresteana, ni se pare onorant sa scriu cu franchete despre efervescenta culturala dintr-un oras-statiune de pe Valea Prahovei. Primaria din Busteni a pus in valoare Palatul Cantacuzino si Muzeul Cezar Petrescu (sculpturi de Oscar Han, tablouri de Jiquidi si Iser), a gazduit festivaluri de teatru (Rebengiuc, Morgenstern, Iures) a dezvoltat Biblioteca locala si Casa Romano-Franceza. Sunt foarte bucuros ca „Miorita si cantaciosii” si „Nemernicii Supremi” au ajuns acolo datorita primarului Savin. Nu atat pentru banii incasati de editura, cat pentru faptul ca pot fi citit pe Valea Prahovei. Cand n-a sponsorizat carti, primaria le-a cumparat — cazul meu, m-am descoperit, actele sunt la editura! Mi-am petrecut copilaria la Casa de Creatie de la Sinaia-Cumpatu, aflata la cativa kilometri de Busteni. Azi, la Cumpatu, nu mai exista decat amintirea artistilor. In compensatie, mi-as dori ca Busteni sa ajunga un Chamonix al Bucegilor. Dar pentru asa ceva ar trebui ca de la Bucuresti sa vina un raspuns serios la intrebarea dintr-o epigrama — gen lejer, provocare de vacanta — a primarului Savin. „Vrei s-ajungi la Cotroceni/Si cu voturi din Busteni?/Eu nu pot sa-ti fiu adept,/Cat e stramb Statul de Drept!”. Din pacate, Statul de Drept calca stramb in toata Romania. Un presedinte de Consiliu judetean le-a impartit elevilor ghiozdane cu poza lui. Ceausescu era doar pe prima pagina a manualelor.

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version