Cauta

Olena Zelenska și Maria Antoaneta, Zelenski și Ion Caramitru

Pe timp de război, doamna Zelenska a pozat în Vogue, o revistă pentru femei mondene. Dacă forțez comparația între Olena Zelenska și Maria Antoaneta sunt pro-rus, nu-i așa, clișeiștilor? O să vedeți mai jos că nu sunt deloc pro-rus, dar voi scrie asta fiindcă nu pot să-i sufăr pe ruși, nicidecum ca să mă dezvinovățesc în fața parțial eclozaților care se furajează cu lozinci. Iar expresia „dacă poporul n-are pâine, atunci să mănânce cozonac”, atribuită Mariei Antoaneta, e apocrifă.

Domnul Zelenski a pozat și el alături de soție. Ar fi deja banal dacă aș susține că joacă un rol. Zelenski îmi aduce aminte de Ion Caramitru la revoluție. Teroriștii sau ce (nu) erau trăgeau în BCU și în Palatul Regal, pagubele de patrimoniu au fost uriașe, iar Caramitru vorbea din balconul Comitetului Central. Și înspre acel balcon, unde s-a jucat o mare piesă de teatru a istoriei noastre, nu trăgea nimeni. Tot de acolo, de deasupra mulțimii, a cuvântat și comunistozaurul aparent reformist pe nume Iliescu Ion. „Opriți focul! Tot poporul român e cu ochii pe voi! S-au primit mesaje din străinătate. Gorbaciov transmite salutările lui și simpatia pentru revoluția română!”, a zis Caramitru.  Gorbaciov era privit atunci cum e privit azi salvatorul ăsta, mă rog, mă abțin, am uitat de la un paragraf la altul cum îl cheamă.

Să trecem la ruși. În extraordinara, cu adevărat extraordinara carte „Ultima boemă bucureșteană (1964 -1976)”, scriitorul și medicul psihiatru Mihai Neagu Basarab le face rușilor un portret devastator. E destul de lung, îl voi comprima fără acceptul autorului. „Fiecare rus luat în parte este în esență un om cumsecade și destul de inteligent, chiar dacă nu-i prea harnic și îi lipsește spiritul de organizare a propriei existențe. Învinși secole la rând de mongoli, la începutul constituirii poporului rus, ei și-au construit în matricea lor existențială o anumită admirație față de cei care i-au bătut de atâtea ori înainte de 1380, mai bine de 200 de ani, deși mongolii le sunt inferiori rușilor din multe puncte de vedere. S-a întâmplat ce se petrece într-o comunitate de școlari în care un elev bun e vrăjit de haimanaua clasei, care fumează, bea, fură, violează și exercită o anumită atracție asupra celorlalți băieți, care se zbat tocmai în prefacerile pubertății. Până când Rusia nu se va elibera de idealurile Hoardei de Aur, pe care și le-a asumat pe vremea când le plătea tribut mongolilor, nu va putea intra, de fapt, în Europa.”

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version