Cauta

Combinagiu, grand ciorbagiu!

Opțiunile lui Predoiu pentru șefia instituțiilor de forță dovedesc că nu s-a încheiat etapa în care anticorupția era făcută de o procuroare bruxelleză de pahar.

Bineînțeles că presa aservită a aplaudat nominalizările lui Predoiu. Chestia asta mă duce cu gândul la o declarație a lui Bettino Craxi. Fostul premier al Italiei a fost un combinagiu (Victor Eftimiu a folosit pentru prima dată cuvântul „combinagiu”) politic, dar un combinagiu deștept, la fel ca Giulio Andreotti sau Berlusconi. Craxi a spus că „te poți apăra de acuzațiile din justiție. Te poți apăra și de acuzațiile din presă. Dar nu te poți apăra când ești acuzat, în același timp, în justiție și în presă.” La noi, ești acuzat în justiție și în presă, iar deasupra acestora mai e cineva. În cazul ăsta putem vorbi despre un trinom. Și se profită de faptul că Dreptul e orice, mai puțin o știință. Gramatica e știință exactă, foarte, foarte exactă pe lângă Drept. Ce înseamnă „de la trei la șapte ani”? O interpretare artistică. La trei ani cu suspendare l-ai salvat, la șapte ani cu executare i-ai distrus viața și familia. Apropo de gramatică. Am fost și eu întrebat ce părere am despre faptul că deținuții cu notorietate încropesc cărți în pușcării, ca să iasă mai repede. Am spus că „aceste cărți sunt mai bine scrise decât motivările condamnărilor.” Pe urmă, unii politicieni au împrumutat fraza, dar nu m-am supărat. În satele de unde se trag ei, apa din fântână e gratis. De-aia s-au apucat să furgăsească și în tezele de doctorat. Noroc că sunt originale tezele de doctorat ale magistraților. În epoca digitalizării, e simplu să depistezi pagini întregi copiate. Greu e să descoperi contribuțiile personale. Așa verifici imediat o teză de doctorat. „Cu ce elemente autentice ai îmbogățit matale știința pe care o slujești cu o abnegație incontestabilă ?”

Dacă ești un căutător de cinste și de originalitate, te izbești de așa ceva în presă și pe facebook. Să vedeți cum se izmenesc acolo ziaricii și ziariștii ratați (ultimii își zic influenceri)! Vă dau un exemplu. „Nu știu încă pe cine voi susține la alegerile pentru primărie…” Și urmează niște condiții. Nu trebuie să citiți condițiile. „Nu știu pe cine voi susține” înseamnă „să văd care sare cu banu’.” Ziariciul român a dus-o și o duce între binișor și foarte bine pentru că toată viața lui s-a dat folositor. Iar Victor Eftimiu recunoaște că i-a venit în minte cuvântul „combinagiu” după ce un coleg bulgar, care auzise că Eftimiu s-a „mutat într-o casă nouă, cu multe covoare și tablouri”, i-a zis „am auzit că ai ajuns grand ciorbagiu!”

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version