Cauta

Ceausescu si cultura politicienilor de azi

Preiau o stenograma dintr-un numar mai vechi al „Romaniei literare”, o ciopartesc, apoi incerc s-o cos in functie de noile dimensiuni (adica spatiul articolului meu) si sper sa nu crape la incheieturi.

„In 1975 si inceputul anului 1976, istoria relatiilor romano-sovietice a cunoscut interpretari si re-interpretari. Inceputul noii ofensive propagandistice a apartinut lui Marin Preda, care in romanul «Delirul» (1975) reabiliteaza intrarea in razboi impotriva URSS din 1941, pentru recuperarea teritoriilor ocupate in 1940, in urma Pactului Molotov-Ribbentrop. (…) Tov. Nicolae Ceausescu: Acum are Burtica sa ne spuna ceva in legatura cu o poezie a lui Mihai Eminescu tradusa in limba ucraineana. Tov. Cornel Burtica: Mihai Eminescu este prezentat ca un poet roman si moldovean. Aici este vorba despre poezia lui «Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie». Tot ce se refera la Romania si cuvantul romanesc a fost inlocuit, peste tot, cu alte cuvinte. De exemplu: chiar titlul din: «Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie» a aparut: «Ce-ti doresc eu tie tara mea mareata».  Tov. Nicolae Ceausescu: Este o mistificare. Tov. Cornel Burtica: Ei spun ca a fost luata chipurile dupa editia din anul 1973 a lui Perpessicius. Tov. Nicolae Ceausescu: Il chemati pe Perpessicius si sa scrie in Romania literara; pe o pagina sa apara poezia asa cum este, pe alta pagina sa le raspunda. Nu se poate nici asa! Tov. Gheorghe Radulescu: Tovarase Ceausescu, Perpessicius a murit de 2-3 ani, dar cred ca ar fi foarte bine sa scrie Serban Cioculescu, el cunoaste foarte bine. Tov. Nicolae Ceausescu: Un critic literar bun. Tov. Stefan Voitec: Poate Zoe Dumitrescu-Busulenga. Tov. Elena Ceausescu: Sau poate Iorgu Iordan. Tov. Leonte Rautu: Vreau sa va informez ca in prefata se spune ca Eminescu este nepot al unui cazac. Tov. Nicolae Ceausescu: Poate mama sa o fi fost. Dobrogeanu-Gherea tot de acolo a venit si a spus ca cel mai mare pericol pentru Romania este Imperiul rus”.

Trei interventii scurte.

  1. Va grabiti daca radeti de Nicolae Ceausescu fiindca nu era in tema cu moartea lui Perpessicius. Sa riscam niste analogii cu prezentul! Oare Traian Basescu stie ca Valeriu Cristea, Mircea Zaciu sau Adrian Marino nu mai sunt in viata? Dar o fi aflat ca au existat? Va inchipuiti ca Iohannis a auzit de Dobrogeanu-Gherea?
  2. Elena Ceausescu a sugerat sa se apeleze la Iorgu Iordan. Rugati-o si pe Alina Gorghiu, sa va recomande un filolog de prestigiu!
  3. Politicienii interbelici se inconjurau de scriitori. Politicienii de azi se inconjoara de ziarici. Politicienii lui Ceausescu aveau colectii de arta. Politicienii pesedisti, basisti si tehnocrati au colectii de ceasuri si de posete.
Ultimele stiri

  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Exit mobile version