Cauta

Drogul minciunilor electorale, de ieri și de astăzi. Toxic

Dacă ai fost mințit odată, păcatul este al mincinosului. Dacă se întâmplă a doua oară înseamnă că tu ești de vină. Să minți un om neinformat este ușor. Să-l faci să înțeleagă când urmează să fie mințit și să îl ajuți să încerce să se ferească de fentele politicienilor de pe listele de partid este greu și costisitor. Vă mai aduceți aminte de anii 2008-2010? Alegeri, crize  și minciuni cât un pumn de somnifere. Nici nu ne-am trezit că ne droghează din nou.

După alegerile parlamentare din timpul guvernului minoritar PNL cu Tăriceanu premier, susținut pe sub masă de PSD (tot miros de blat de tip USL ca acum) a urmat guvernul Boc, care trebuia să dreagă economia și să-i aducă lui Băsescu mandatul numărul doi. Acum nici nu este clar cui să i se aducă un mandat. Ce  probleme avea guvernul Boc în 2009? „Vechiul Guvern a cheltuit mulți bani fără efecte economice”. După o creștere  în economie, „spectaculoasă” de 7,8% deficitul bugetar era 5,2% , generat de „țopăiala”  electorală în zona bunurilor și serviciilor. Deficit excesiv. Normal, era deja criză în Europa, dar ce nu fac politicienii pentru voturi. Mint cu nerușinare cu jumătăți de adevăr.

Acum avem deficit excesiv din 2019. Spunea Guvernul Boc  la preluarea mandatului, după o ședință de 6 ore la care a participat și Băsescu, că în 2009 urma ca să avem o creștere economică de 2,5% și un deficit de 2%. Ca urmare a „bunei” guvernări în campania pentru al doilea mandat al lui Traian Băsescu, anul 2009 s-a încheiat cu o „creștere” economică negativă de 5,9% și un deficit de 7.2%. Ce lovitură pentru creatorii de „conținuturi” electorale? Alt buget supraestimat din motive electorale. Economia lumii era lovită de tsunami și din România se vedea totul în roz. Este vreo diferență față de ceea ce se întâmplă acum? Economia mondială este  sub asediu. Mult mai dur decât în 2008. Pandemia și lupta pentru democrație și salvarea Pământului a săpat rău în calitatea vieții contribuabililor. Impactul asupra sistemului bancar, ultima redută, începe sa declanșeze cutremure. Astăzi mici, mâine mai mari, cu distrugeri greu de estimat. Mai ales de „experții” noștri în machiat prognoze și făuritori de statistici din burți umflate de prea multe festivități. Atunci, în 2009,  și acum, în 2023, cam aceleași probleme de rezolvat. Rămase nerezolvate acum si-n viitor.

Organizarea ministerelor, organizarea alegerilor, reducerea prețurilor la medicamente (cu 10% la compensate în 2009), cheltuieli de personal, bunuri și servicii în detrimentul investițiilor cu efecte economice. În 2008 Guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât  a încasat, în 2023 cheltuielile antamate într-un buget umflat cu pompa electorală a generat deja o „gaură” de 20 de miliarde pe care Președintele Călător a alungat-o cu pliciul pentru muște virtuale. În anii electorali 2008-2009 au crescut spectaculos cheltuielile de personal (35% în 2008 față de 2007). Situația se repetă în 2023. Lipitorii de afișe sunt tot mai flămânzi. Boala facturilor neîncasate continuă să producă metastaze. Atragerea de bani europeni aceeași epidemie de impotență. În 2008 din 2,87 de miliarde oferite ne-am ales cu 0,64. Din PNRR ne-am împiedicat deja în 2023 la tranșa 2 cu ajutorul Ministerului Economiei condus de un ministru provenit din aceeași pepiniera de “dreapta” (?).  Atunci și acum același bla-bla cu nevoia de stabilitate și liniște. Investiții pe hârtie, în mediu, agricultură și infrastructură. Locuri de muncă doar acolo unde se face rost de voturi. Atragerea de fonduri europene cu aceeași finalitate. Voință fără putirință. La fel ca și creșterea gradului de colectare și șmecherii în cheltuirea fondurilor în avans. Zicea Boc în 2008 să nu repetăm greșelile trecutului. Uite că le repetăm cu încăpățânare.

Mai ales la rectificările bugetare nefericite. Cea care urmează înainte de rotativă o să fie mai ceva ca o întâlnire cu un meteorit pentru economia României. Vor încerca să ne mintă din nou. Dacă îi credem suntem buni de plată. Cum îți așterni așa dormi!

 

Ultimele stiri

  • Clinica de Stomatologie din Sectorul 4 se deschide din 17 iunie
  • Semnal de alarmă ciudat privind preţurile produselor de la raft. Consiliul Concurenţei, verificări la comercianţi
  • Cum arată documentul aşteptat de 5.000.000 pensionari. Vine în poştă la finalul lunii mai 2024
  • Vine URGIA în România! Un nou ciclon peste ţara noastră. ANM anunţă zonele afectate
  • România pune piciorul în prag: Patriot pentru Visa Waiver!
  • Evadare ca-n filme în Franţa! Doi ofițeri de închisoare au murit în timpul atacului (VIDEO)
  • Vine apocalipsa prețurilor. Statul cedează în fața companiilor străine
  • Accident groaznic în România. Un preot a murit după ce un tânăr de 18 ani, fără permis, care cumpărase maşina chiar azi, a făcut o manevră periculoasă
  • Partidul Politic Oficial a fost dronat de poporanul enervat monstruos
  • Lovitură pentru service-urile auto: situaţiile în care se plafonează tarifele maxime de manoperă pe oră!
  • Exit mobile version