Cauta

Ursula, ce te faci cu producătorii auto?

Producătorii de automobile sunt amenințați cu amenzi dacă nu respectă pragurile de emisii de CO2 în întreaga lor gamă

Pe 30 ianuarie, producătorii de automobile au fost invitați la masa Ursulei van der Leyen, președinta Comisiei Europene, pentru a discuta despre amenzile care atârnă ca o sabie a lui Damocles deasupra capetelor lor.

Aceste amenzi sunt legate de Corporate Average Fuel Economy(CAFE) –  standardele care impun mărcilor să nu depășească anumite praguri de emisii de CO2 în întreaga lor gamă pentru electrificarea totală a industriei auto până în 2035.

Confruntată cu temerile producătorilor  de a fi nevoiți să cheltuiască miliarde, Comisia a propus „soluții imediate” și „flexibilități”. Dar ce se întâmplă cu producătorii care riscă să fie amendați dacă nu îndeplinesc obiectivele? Ce face von der Leyen în fața invaziei de mașini electrice chinezești?

Este o situație de urgență pe care ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile) a ținut să o semnaleze într-un comunicat de presă din 3 februarie, menit să-i trezească din somn pe birocrații de  Bruxelles.

În timp ce un plan de acțiune va fi dezvăluit pe 5 martie, după cum a anunțat doamna Ursula, ACEA pare dornică să preseze Comisia. ”Nu putem astepta să încheie dialogul strategic privind viitorul industriei auto pentru a rezolva problema penalităților din 2025 în cazul autoturismelor și camionetelor. Deciziile critice privind investițiile se iau acum”, subliniază directorul general al ACEA, Sigrid de Vries, citat de presa franceză.

Producătorii au investit peste 250 de miliarde de euro în tehnologii cu emisii zero. Și, culmea, ”sunt singurii singurii pasibili de amenzi semnificative pentru condiții independente de voința lor, cum ar fi dezvoltarea insuficientă a infrastructurii de încărcare și reîncărcare cu hidrogen.”

Luca de Meo, directorul general al Renault, a estimat în toamna anului trecut, când era încă președinte al ACEA, că amenzile ar putea ajunge la 15 miliarde de euro.

Afectată deja de închideri de fabrici și pierderi de locuri de muncă, inclusiv 54 000 la producătorii de echipamente în 2024, industria europeană a automobilelor se confruntă cu incertitudini privind creșterea, cu noi amenințări cu tarife vamale din partea SUA și cu dependența persistentă de China pentru mai multe minerale esențiale.

Prin urmare, obiectivul actual este de a găsi o soluție rapidă între industrie și organismele politice europene, astfel încât conformitatea să poată fi realizată  treptat, fără riscul de sancțiuni, în special dacă adoptarea vehiculelor electrice este vizibil mai lentă decât s-a preconizat.

Ultimele stiri

  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • Exit mobile version