AcasăEconomieIndustria auto europeană se confruntă cu probleme, dar Ursula o ține cu...

Industria auto europeană se confruntă cu probleme, dar Ursula o ține cu electrificarea

Europenii se îndepărtează de mașinile electrice, în timp ce producătorii sunt presați de politici ecologice și amenințați cu amenzi

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlnește cu liderii industriei și cu sindicatele din sectorul automobilelor, precum și cu alte părți interesate în dezbaterea privind emisiile de CO2, pentru a discuta modalitățile de asigurare a obiectivelor de  electrificare, în ciuda unei piețe slabe și a concurenței din partea Chinei.

Se vede treaba că doamna Ursula trăiește pe alături cu realitatea, la fel ca birocrații din echipa ei. Aici nu e vorba de ”discuții” – de regulă vorbe goale –  și ”strategii” care nu se îndeplinesc niciodată,  ci de recunoașterea faptului că isteria climatică va dezmembra economia unui continent.

Afectată deja de închideri de fabrici și pierderi de locuri de muncă, inclusiv 54 000 la producătorii de echipamente în 2024, industria europeană a automobilelor se confruntă cu incertitudini privind creșterea, cu noi amenințări cu tarife vamale din partea SUA și cu dependența persistentă de China pentru mai multe minerale esențiale, necesare bateriilor.

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), care reprezintă 16 producători de mașini, camioane și autobuze, a avertizat deja că prioritatea imediată este problema amenzilor pe care membrii săi riscă să le plătească începând din acest an dacă nu îndeplinesc noile obiective europene privind emisiile de carbon.

Luca de Meo, directorul general al Renault, a estimat în toamna anului trecut, când era încă președinte al ACEA, că aceste amenzi ar putea ajunge la 15 miliarde de euro.

Mizeria politicilor ecologice

Companiile riscă să fie nevoite să reducă producția de modele pe benzină și motorină sau să cumpere credite de CO2 de la concurenți precum Tesla sau marca Polestar, deținută de compania chineză Geely, potrivit Reuters.

”Ar cumpăra credite de la cei mai mari poluatori din lume și ar finanța producătorii chinezi de vehicule electrice, cărora UE tocmai le-a impus taxe vamale”, a precizat Gianluca Di Loreto, partener la firma de consultanță Bain & Company.

Liderii marilor centre europene de producție auto – precum Germania, Italia sau Cehia – au cerut  Bruxelles-ului să renunțe la penalități, sau să le calculeze pe o perioadă mai lungă. Comisia a sugerat că ar putea da dovadă de flexibilitate, dar până acum a rămas fermă.

William Todts, directorul executiv al grupului  Transport & Environment,  susține că oficialii UE ar trebui să se concentreze asupra politicilor pe termen lung care ar permite sectorului european al automobilelor să aibă succes.

Problema este că europenii se îndepărtează de mașinile electrice, în timp ce producătorii sunt presați de politici ecologice și amenințați cu amenzi.

Pe scurt, electrificarea impusă sectorului auto înseamnă închiderea unui cerc vicios. Uniunea Europeană s-a prins în propria capcană, iar Ursula von der Leyen pare că vrea să o țină acolo.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
781 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu, nu traieste ”alaturea cu realitatea” !
    Ea executa intocmai ordinele CIA vizind distrugerea economiei europene si spargerea UE intr-un viitor apropiat, astfel incit SUA sa nu mai aiba concurentul european….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger