Cauta

Următorul capitol al crizei energetice din Europa

Europa a trecut prin iarna unei crize care a amenințat să blocheze aprovizionarea cu energie și să îi copleșească economia, dar oficialii avertizează că această criză nu s-a încheiat.

Temerile legate de pene de curent și de lipsa de căldură în locuințe au dispărut deocamdată, iar rezervele de gaz rămân mult mai pline decât în mod normal.

Dar tocmai aprovizionarea cu gaze prezintă un risc: regiunea nu se va mai putea baza pe livrările prin conducte din Rusia, iar oficialii UE fac presiuni asupra companiilor pentru a pune capăt importurilor de GNL din această țară.

Rusia a reprezentat 14% din totalul importurilor europene de gaz lichefiat anul trecut, a declarat Leo Kabouche, analist la Energy Aspects Ltd. Dacă Europa ar interzice aceste fluxuri, pierderea ar fi „semnificativă și ar fi extrem de dificil de înlocuit”.

Factorul China

Importurile record de GNL au constituit coloana vertebrală a eforturilor europene de a face față crizei. Agenția Internațională a Energiei a avertizat că Europa se confruntă în continuare cu riscul unei penurii de aprovizionare în acest an, cu excepția cazului în care va reduce și mai mult consumul, cea mai mare necunoscută fiind cererea de GNL a Chinei.

Agenția are o diferență de 40 de miliarde de metri cubi între cea mai mare și cea mai mică estimare pentru importurile nete de GNL ale națiunii în acest an. Aceasta reprezintă echivalentul a aproximativ 8% din cererea totală a Europei de anul trecut.

Redresarea cererii industriale

Există semne că utilizarea gazelor naturale în industrie – care a reprezentat aproape jumătate din reducerea totală a cererii în Europa anul trecut – se redresează. Tendința se observă în industriile de rafinare a petrolului și petrochimică din Spania, Țările de Jos și Franța, unde este mai ușor să se schimbe combustibilii decât în alte sectoare.

Analiștii de la Goldman Sachs Group au estimat că prețurile la gaze ar putea să se dubleze față de nivelurile actuale dacă cererea industrială revine. Potrivit consultantului Rystad Energy, utilizarea gazului pentru electricitate a depășit în unele momente ale lunii trecute cea a cărbunelui.

Invazia trupelor lui Putin în Ucraina a trezit la realitate o Europă dependentă de gazul rusesc. Renunțarea la această dependență are un cost uriaș.

 

 

Ultimele stiri

  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Exit mobile version