Cauta

UE caută ”suveranitatea tehnologică”

Uniunea Europeană este presată să își intensifice jocul tehnologic și să renunțe la dependența puternică de infrastructura și serviciile digitale ale Statelor Unite

Uniunea Europeană este presată să își intensifice jocul tehnologic și să renunțe la dependența puternică de infrastructura și serviciile digitale ale Statelor Unite, în contextul în care legăturile transatlantice se destramă.

Datele europene sunt stocate în principal pe serviciile cloud americane, companii precum Amazon, Microsoft și Google deținând peste două treimi din piața europeană, informează Politico. Europa reprezintă doar 10 % din piața mondială a microcipurilor. Companii americane precum OpenAI și Anthropic conduc revoluția inteligenței artificiale.

Comisia Europeană are acum primul său șef pentru „suveranitatea tehnologică”, Henna Virkkunen. Viitorul partid de guvernământ din Germania, Uniunea Creștin-Democrată, a făcut apel la tehnologii „suverane” în programul său pentru alegerile din februarie.

Costurile EuroStack

În ultimul an, unii oameni influenți din domeniul politicii tehnologice s-au reunit în jurul ideii de EuroStack. Aceștia susțin că, pentru a construi o infrastructură tehnologică europeană, trebuie abordate și abordate simultan trei straturi de tehnologii de bază suprapuse : microcipurile, platformele cloud și aplicațiile, conectate și conduse de inteligența artificială.

Suveranitatea trece prin cele trei straturi: cipuri concepute în Europa pentru a alimenta centrele de date și serviciile cloud care stochează date la nivel local, pe care sunt antrenate modelele europene de inteligență artificială.

Cloud-ul este cea mai mare slăbiciune a Europei. Serviciile cloud reprezintă coloana vertebrală pentru multe servicii publice și de afaceri și stochează date sensibile.

În ciuda inițiativei franco-germane Gaia-X de a convinge companiile europene să stocheze datele la nivel local, ponderea furnizorilor europeni de cloud a scăzut constant în ultimii ani.

Susținătorii EuroStack consideră că valul poate fi inversat numai cu investiții susținute, cerere guvernamentală garantată și norme unificate privind transferul și securizarea datelor.

Sebastiano Toffaletti, secretar general al Digital SME Alliance și unul dintre autorii unui studiu privind EuroStack, spune că un Buy European Tech Act ar putea fi un pas decisiv către un cloud european.

Executivul UE a început să răspundă apelurilor pentru o tehnologie europeană mai suverană, în special în domeniul inteligenței artificiale.

Francesca Bria, fost președinte al Fondului național de inovare din Italia, indică un cost de 300 de miliarde de euro pentru construirea EuroStack în următorii 10 ani, estimat într-un studiu recent comandat de think tank-ul Bertelsmann Stiftung.

Grupul comercial Chamber of Progress, din care fac parte mai multe mari companii de tehnologie din SUA, estimează că prețul final ar fi mult mai mare, de peste 5 trilioane de euro.

Va fi o povară prea grea pentru bugetul și capacitatea financiară a UE, într-un moment în care sute de miliarde de euro sunt deja direcționate către creșterea capacității de apărare.

Ultimele stiri

  • Cine conduce cu adevărat politica externă americană?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Exit mobile version