Există o mulțime de motive pentru a nu începe o afacere în domeniul tehnologiei în Europa, în comparație cu SUA.
Nivelurile de investiții sunt mai scăzute, piețele publice sunt în declin, talentul poate fi mai greu de găsit, obstacolele de reglementare sunt mai mari.
Pe scurt, șansele unui startup european de a deveni o afacere de miliarde de dolari sunt mai mici decât ale unui startup american identic, relatează The Spectator. Ca atare, dacă sunteți în căutarea unei finanțări, există motive întemeiate să le spuneți investitorilor: „Suntem din California”.
Este o realitate și se simte în mod deosebit în domeniul inteligenței artificiale, unde piața a devenit dominată de SUA și China atât în ceea ce privește investițiile, cât și inovarea, iar UE rămâne în urmă.
O mulțime de indicatori indică divergența, dar poate cel mai clar este numărul centrelor de date – vital pentru firmele de IA – unde SUA are de două ori mai multe decât UE.
Situația este agravată de crearea Legii UE privind inteligența artificială, care impune o serie de restricții cu privire la funcționarea companiilor din sector, restricții care cresc în intensitate pe măsură ce companiile cresc în dimensiune.
Dezacordul SUA pentru aceste reguli a fost exprimat clar de vicepreședintele JD Vance la Paris, în primul său discurs important în Europa de la preluarea mandatului: „Credem că reglementarea excesivă a IA ar putea ucide o industrie transformatoare chiar în momentul în care aceasta ia avânt”.
Percepția de peste ocean este că America are o inovație puternică, iar Europa menține o reglementare puternică. Una salută creșterea, iar cealaltă este suspicioasă la modul păgubos. Cele mai recente versiuni ale modelelor de inteligență artificială au nevoie de mai mult timp pentru a fi disponibile în UE, din cauza tuturor obstacolelor suplimentare de reglementare.
Comisia Europeană se tot chinuie să pedepsească giganții tehnologici americani. Dar Ursula von der Leyen pare să nu-și dea seama că imperiul Big Tech are în spate investiții de trilioane de dolari și directori mai influenți decât unii președinți de stat.
Odinioară, Europa punea preț pe inovare – acum o aruncă la coș. Inteligența artificială are un potențial transformator, poate răsturna industrii întregi și modul de a funcționa economiile și societatea.
Acesta este adevăratul pericol pentru UE: cu cât încearcă mai mult să stea în calea tehnologiei emergente, cu atât mai puțin va beneficia pe termen lung.
UE are cea mai excesiva reglementare de pe planeta! Asta inseamna moartea inovatiei și e facut cu buna știința de cei nealeși ce conduc UE!
Un nou articol care ne arata de cine se tem stapanii de la Washington ai lui Radu Jacota – de Europa. O discreditam cat putem si indreptam atentia spre the wrong enemy – China. Nu v-ati saturat de aceeasi calomnie pe care o aruncati la adresa Europei, d-le Jacota?
Ce bine era pentru dolar cand in jurul lui roiau niste nesemnificativi: franci, marci, lire, care in tranzactiile mari nu existau. Cum adica EU sa aibe o moneda comuna puternics si mai indraznesc si nenorocitii din BRICS sa se gandeasca la o alternativa. Din pacate e posibil ca UE sa nu-si fi dat seama la timp ca US este un soi de inamic care a vazut in solidaritatea blocului european o amenintare. Este incredibil ce a reusit UE sa faca. A reusit convergenta unor tari care au fost cu putin timp in urma inamice. Oare Musk de drag incurajeaza AfD sau poate el si autorul Elegiei celor batuti de soarta (care n-are nicio treaba de fapt cu ei de vreme ce si-a ratacit coloana vertebrala trecand de la acuzatii fata de blondul blonzilor la imbratisarea lui) doresc dinamitarea completa a UE, ca d-l agent imobiliar sa faca din lege hartie de toaleta si sa forteze preluarea oricarui teritoriu ca in cazul Holocaust rev. 2.0 din Gaza.