Cauta

Tot de dragul americanilor. MApN bagă în faliment Șantierul naval Mangalia

MApN sacrifică industria românească. Importuri cu orice preț

Cei 2,5% din PIB alocați achiziției de armament și echipamente militare nu sunt destinați României. Aproape toți banii au plecat spre SUA, pentru comenzi plătite în avans, care vor veni sau nu peste ani de zile. MApN nu a găsit fonduri să achite construcția celor 4 corvete la Șantierul naval Mangalia-Damen, iar acum compania se află în pragul falimentului. Mai mult, olandezii s-au supărat și pe Legea guvernanței corporative și vor să se retragă din țara noastră.

MApN a refuzat să plătească pentru construcția celor patru corvete care urma să se facă la Șantierul naval Mangalia-Damen, unde statul român este acționar cu 51%. Consecința a fost că șantierul este acum în pragul falimentului. România a plătit sute de miliarde de euro pentru achiziții de echipamente militare din SUA, care vor veni peste 5-6 ani sau mai mult, dar nu a fost capabilă să-și susțină propria industrie.

”Totul a plecat de la acele corvete, când Ministerul Apărării Naționale a anunțat, în august anul trecut, că nu a identificat fonduri pentru a atribui corvetele către al doilea ofertant, care era Damen, și ulterior a anulat și proiectul cu cele 4 corvete care trebuiau construite de Damen. MApN a spus că nu a găsit cei 50 milioane de euro, diferența pentru al doilea ofertant, dar cred că nu avea nici ăia 1,2 miliarde de euro. Ar fi câștigat și economia, și industria navală și industria de apărare. De când am aderat la NATO se discută despre corvetele astea și acum au anunțat că nu le mai fac în România și le cumpără de-a gata, dar doar două, nu patru. Dăm 2,5% din PIB pentru achiziții militare, dar dăm străinilor. Dacă am fi construit corvetele la Mangalia, o parte din bani se întorcea în România”, ne-a declarat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul.

Nepăsare și incompetennță

Șantierul naval Mangalia este un colos industrial și are nevoie de un volum de muncă foarte mare, ne spun sindicaliștii, care dau exemplul nefast al Șantierului militar din Mangalia, care mai are 38 de angajați și închiriază acum halele. ”Comenzi ar trebui să avem, că România nu are nici flotă comercială, nici nave militare, iar noi avem potențial. Noi am mai făcut nave militare inclusiv fregata Ferdinand, Regina Maria, Mărășești, avem acum un puitor de mine care trebuie reparat, avem capabilitatea. Tot în șantierul ăsta se fac caroserii pentru vehicule militare, cum este Piranha. În ultimii doi ani, ne-am reprofilat și facem structuri off-shore pentru transformarea curentului electric produs de eoliene în Marea Nordului”, ne-a precizat președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă. În aprilie vor fi finalizate ultimele comenzi la Șantierul Naval Mangalia și alte proiecte nu mai sunt contractate, astfel că există pericolul ca peste 800 de oameni să intre în șomaj, din 1.490, iar din mai până în decembrie, numărul ar putea crește la 1.200 șomeri.

Olandezii cer și despăgubiri

După lovitura fatală dată de MApN, divergențele dintre olandezii de la Damen, care dețin 49% din acțiunile Șantierului naval Mangalia și statul român, care deține 51%, s-au agravat. Olandezii cer acum despăgubiri, susținând că statul român le-a pus bețe în roate. Picătura care a umplut paharul a fost apariția Legii guvernanței corporatiste, dictată de Bruxelles și OCDE, care anulează condițiile asocierii dintre Damen și Ministerul Economiei.

”În lege nu mai este prevăzută acea excepție ca acționarul minoritar să poată deține managementul operațional. Și acum Damen consideră că nu mai are cadrul legal ca să dețină managementul la Mangalia. Damen a cumpărat 51% de la coreeni și a cedat 2% statului român cu condiția să dețină managementul operațional. Și acum vine statul și modifică legea. Ministrul Economiei a promis că va vorbi cu cei de la Bruxelles și cu OCDE să le permită să treacă excepția în lege, dar nu s-a întâmplat nimic”, a mai afirmat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul.

Ultimele stiri

  • Creștere a cazurilor de rujeolă în Europa
  • Weekendul porților deschise la Spitalul de Stomatologie construit de Sectorul 4
  • Poza Zilei
  • Toyota vrea să creeze maşina supremă cu inteligenţă artificială
  • Polonia susține ca spionii cibernetici ruși au făcut ravagii
  • Horoscop 9 mai 2024 – Astăzi veți avea o mare capacitate de a reflecta și de a gândi
  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Exit mobile version