Cauta

Se clatină Hidroelectrica? Statul intervine urgent în stoparea căderii acțiunilor

După ce a acceptat vânzarea pe bursă a acțiunilor Hidroelectrica, pentru a îndeplini un jalon din PNRR scris de PNL și USR, Guvernul încearcă să mai repare din pagube, printr-o repoziționare în forță. Evident, din cauza volatilității pieței bursiere, acțiunile celei mai importante companii energetice a României au scăzut, cum avertizaseră economiștii, iar acum statul riscă să piardă controlul Hidroelectrica. 

Fără o experiență solidă și fără experți în piața bursieră, nu poți scoate acțiuni la vânzare, pentru că riști să pierzi controlul, avertiza cu ceva timp în urmă prof.dr. Mircea Coșea. Hidroelectrica nu era pregătită în niciun fel pentru listarea pe bursă, însă Comisia Europeană a făcut presiuni, invocând jalonul din PNRR, de vânzare a acțiunilor acestei companii strategice a statului, trecut tot de ai noștri, de la PNL și USR. Acum, reprezentanții Guvernului dau din colț în colț, dându-și seama că pot pierde Hidroelectrica.

Astfel, Executivul a invocat contextul internațional tensionat și instabilitatea piețelor financiare, caracterizate prin variații semnificative ale valorilor de piață ale companiilor, identificând  riscuri majore pentru acțiunile deținute de stat la operatorii economici strategici, în sectoare cheie ale economiei naționale.

”A fost observată o volatilitate accentuată pe piețele de capital, cu fluctuații de peste 20% în ultimele luni, influențată negativ de incertitudinile geopolitice și economice globale, volatilitate care generează un risc semnificativ de depreciere a valorii patrimoniului public, aspect care nu poate fi neglijat dată fiind relevanța strategică a acestor entități pentru securitatea economică și energetică a României”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei, prin care se urmărește consolidarea poziției strategice a companiilor de stat în sectoarele cheie ale energiei.

Măsuri disperate

Guvernul semnalează că România se confruntă cu circumstanțe excepționale care impun adoptarea unor măsuri legislative imediate pentru a permite statului să reacționeze adecvat și să prevină orice pierdere ireversibilă a valorii acțiunilor sale, prin posibilitatea de a interveni activ în gestionarea participațiilor statului.

În acest sens, este necesară împuternicirea ministerelor cu rol de autorități tutelare să exercite, cu rapiditate și eficacitate, dreptul statului de a achiziționa acțiuni suplimentare la operatorii economici strategici, când condițiile de piață și interesul național o cere.

”Este esențial pentru statul român să dispună de mecanisme legislative care să permită intervenții rapide și eficiente în susținerea operatorilor economici strategici în sectorul energetic, pentru a preveni orice risc ce ar putea afecta independența și securitatea energetică națională,  recunoscând necesitatea acestor măsuri într-un context în care soluțiile de piață tradiționale nu pot răspunde adecvat rapidității și amplitudinii impactului extern”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Incertitudini în sectorul energetic

Stabilitatea financiară a României depinde în mare măsură de stabilitatea companiilor de stat din sectoarele strategice, susține Guvernul. Investițiile în aceste companii pot preveni crizele financiare interne, asigurând continuitatea serviciilor esențiale și menținând încrederea în piața de capital. Conform raportărilor Băncii Naționale a României (BNR), stabilitatea financiară a fost sub presiune din cauza incertitudinilor din sectorul energetic și financiar. Investițiile în companiile de stat ar putea reduce aceste riscuri, menținând stabilitatea sistemului financiar. ”Soluția legislativă poate stimula investițiile atât din partea statului, cât și din partea sectorului privat, prin crearea unui mediu de afaceri stabil și predictibil. Investițiile în companiile de stat pot atrage capital suplimentar și pot stimula parteneriate public-private”, se mai arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Ultimele stiri

  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Haos în strategia de apărare a Ucrainei
  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă
  • Exit mobile version