Valoarea unei acțiuni la Hidroelectrica s-a prăbușit, efectiv, de la 8,80 lei, la 5,98 lei, pe fondul unor scăderi pe toată linia în situația economico-financiară a companiei încă de stat. Potrivit raportului pe primele șase luni ale acestui an, societatea ar fi produs mai puțină energie din cauza scăderii debitelor Dunării și a secetei. Invocarea secetei nu se susține, însă, dat fiind că producția a fost mult mai mare decât în 2020, un an marcat și el de secetă.
Rezultatele economico-financiare din raportul pe primele șase luni ale acestui an al Hidroelectrica sunt, fără îndoială, inexplicabil de dezastruoase. Producția de energie electrică a scăzut cu 22% față de perioada similară a anului trecut, veniturile s-au redus cu 26%, marja operațională de 59% a fost în scădere cu 10% față aceeași perioadă din 2023, marja netă, cu 8% mai mică, iar profitul net a scăzut cu 32%, de la 3.946 milioane lei, la 2.690 milioane lei.
Totodată, valoarea unei acțiuni la compania la care statul român deține 80% din acțiuni, s-a micșorat de la 8,80 lei/ acțiune la 5,98 lei/ acțiune. Cantitatea de energie electrică vândută s-a redus drastic, astfel că, de la 11.460 GWh în 2023, s-a ajuns la 8.709 GWh în primul trimestru din 2024.
”În primele șase luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie. Se observă o contribuție semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele șase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate). Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a societății”, se arată în raportul financiar al Hidroelectrica.
Stop joc
Având în vedere că hidroenergia este cea mai ieftină de pe piață, explicația cu fluctuațiile prețurilor și ale cantităților tranzacționate nu prea stau în picioare, mai ales că toți traderii și furnizorii se bat pe energia de la Hidroelectrica. În ce privește seceta, argumentul reducerii producției din cauza acestui fenomen nu se justifică, pentru că producția a fost mult mai mare decât în 2020, un an cel puțin la fel de secetos.
În orice caz, nicio secetă nu explică funcționarea companiei de stat la 20% din capacitate. Din cei 6.600 MW instalați la nivel național, Hidroelectrica ar putea produce cel puțin 4.000 MWh, însă, în ultimele luni, compania a produs în medie circa 1.500 MWh. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO spuneau că Hidroelectrica produce atât cât i se dă comandă de la Dispecerul Energetic Național și că societatea este nevoită să asigure servicii de sistem, precum și cantități importante de energie pentru piața de echilibrare, din cauza intermitenței în producție a regenerabilelor.
Alte priorități
Cel mai grav lucru care se întâmplă doar în România este acela că regenerabilele au prioritate la intrarea în sistem. Intrarea în sistem echivalează, bineînțeles, cu vânzarea de energie, astfel că privații sunt favorizați în detrimentul statului. Fiind oprită să livreze în sistem, Hidroelectrica nici nu poate produce, astfel că rezultatele s-au văzut: profitul s-a prăbușit accelerat. Din păcate, rezultatele dezastruoase s-au reflectat și în prețul acțiunilor, care se află în cădere liberă. În acest context, insistența cu care Karoly Borbely, directorul executiv al Hidroelectrica, afirmă că statul trebuie să vândă din deținerea sa la această companie pare cel puțin suspectă. În fapt, chiar și și PNRR este prevăzută vânzarea pe bursă a acțiunilor companiei de stat, lichidarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea fiind doar un prim pas. Iar prăbușirea prețului acțiunilor nu pare a fi nici ea întâmplătoare.