Cauta

Sabotaj la companiile statului. Comisia Europeană, asmuțită din nou împotriva noului CFR Marfă

Operatorii privați vor să smulgă și ei bucăți din ”stârvul” defunctei CFR Marfă

Operatorii privați de pe calea ferată au depus din nou plângere la Comisia Europeană pentru a îngropa și ultima soluție găsită de Guvern în scopul salvării companiei de transport marfă pe calea ferată, care reprezintă un serviciu de interes strategic pentru statul român. Prima plângere făcută de privații din România la Comisia Europeană a avut drept consecință falimentarea CFR Marfă, care a fost obligată să restituie un așa-zis ajutor de stat.

Înființarea societății de stat Carpatica Feroviar a fost singura soluție găsită de Guvern pentru a asigura continuitatea unei companii de transport feroviar pe calea ferată, care reprezintă un serviciu de interes strategic, iar sincopele în funcționarea acestuia pot genera perturbări în funcționarea altor ramuri ale economiei naționale.

Guvernul atrăgea atenția, în ordonanța privind capitalizarea noii societăți, că absența unei asemenea măsuri  ar avea drept consecință negativă riscul ca statul român să nu aibă o companie pentru transport de marfă, iar într-o eventuală situație de criză, cât și de război, statul să nu aibă posibilitatea de a acționa în nume propriu, contrabalansând eventualul refuz din partea celorlalte companii private de transport de marfă.

”Orice întârziere în adoptarea măsurilor poate periclita activitatea de transport feroviar de marfă și poate afecta decisiv industriile direct dependente de resursele deținute”, susținea Executivul. La două luni de la emiterea ordonanței, în mod dubios, atât companiile private din sector, cât și Consiliul Economic și Social au țipat, la unison, condamnând capitalizarea noii societăți de stat. Mai mult, operatorii privați au mers și mai departe și au depus o nouă plângere la Comisia Europeană, acuzând statul român că nu recuperează ajutorul de stat de la CFR Marfă și că folosește bani publici pentru a achiziționa material rulant de la fosta companie pentru Carpatica Feroviar.

Vulturii dau târcoale

Un ajutor ilegal din bani publici pe care CFR Marfă l-a primit în trecut, urmează să fie stins tot cu bani publici, nu prin valorificarea în mod transparent a patrimoniului CFR Marfă, au transmis reprezentanții Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR). Potrivit acestora, Decizia Comisiei Europene din februarie 2020 obliga statul român să recupereze ajutorul de stat ilegal acordat CFR Marfă în termen de 6 luni, până în august 2020.

Până în prezent, această obligație nu a fost îndeplinită, ceea ce conferă CFR Marfă un avantaj competitiv nejustificat, perpetuând distorsiunile pieței și încălcând legislația europeană privind ajutoarele de stat, susțin operatorii privați. Mai mult, OPSFPR a atras atenția asupra intenției vădite a autorităților române de a eluda dispozițiile Comisiei Europene, prin înființarea și capitalizarea companiei Carpatica Feroviar România, căreia îi vor fi transferate activele viabile ale CFR Marfă printr-o procedură netransparentă și neconcurențială.

”Această operațiune, evaluată la peste 300 de milioane de euro și finanțată din fonduri publice, va avea loc într-un context național economic și financiar extrem de delicat. OPSFPR semnalează faptul că transferul activelor viabile către Carpatica Feroviar, fără o licitație publică sau o consultare reală a operatorilor privați, distorsionează grav concurența pe piața transportului feroviar de marfă. Această măsură exclude operatorii privați de la accesul la resurse strategice și consolidează o poziție favorizată pentru Carpatica Feroviar, perpetuând practicile neconcurențiale sancționate deja de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al OPSFPR.

Hop și CES-ul

În același timp, în avizul nefavorabil emis pentru proiectul bugetului pe 2025, Consiliul Economic și Social (CES), format, bineînțeles, și din patronate, a atras atenția asupra alocării a 2 miliarde de lei ca aport de capital pentru Societatea Carpatica Feroviar România S.A., cu scopul de a achiziționa activele viabile ale SNTFM „CFR Marfă” S.A. și secții de reparație a materialului rulant.

”Crearea noii societăți și preluarea activelor riscă să fie considerate o încercare de evitare a obligației impusă de Comisia Europeană, ceea ce poate atrage impunerea de returnare a sumelor respective și poate amplifica problema existentă. Totodată, neimplementarea deciziei de recuperare a ajutorului de stat expune România unei posibile proceduri de infringement și unor sancțiuni financiare considerabile. Într-un context economic dificil, alocarea a 2 miliarde de lei către această societate ridică întrebări privind prioritățile strategice ale statului în sectorul feroviar. Aceste fonduri ar putea fi utilizate mai eficient pentru finanțarea lucrărilor urgente de mentenanță a infrastructurii feroviare, obligație legală neglijată de stat de ani de zile, și modernizarea rețelei feroviare pentru a sprijini competitivitatea transportului pe calea ferată”, se precizează în avizul CES.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version