Cauta

Rusia anulează lovitura sancțiunilor. Economia își revine și crește

Companiile și băncile rusești prosperă în pofida restricțiilor impuse de SUA și Uniunea Europeană

Creșterea economică a Rusiei în al treilea trimestru a depășit estimările analiștilor. Sectoare cheie se adaptează și își revin complet în urma sancțiunilor occidentale.

Cererea consumatorilor, stimulată de cheltuielile guvernamentale ample, a permis băncilor și  producătorilor de automobile să găsească modalități de a face față și, în unele cazuri, de a prospera, în ciuda restricțiilor impuse de SUA și de Uniunea Europeană.

Creșterea anuală s-a accelerat la 5,5% în trimestrul al treilea, de la 4,9% în trimestrul precedent, potrivit Serviciului Federal de Statistică. Rezultatul, cel mai rapid ritm de creștere din mai bine de un deceniu, în afară de un vârf înregistrat când Rusia a ieșit din blocajul Covid, a depășit așteptările tuturor economiștilor intervievați de Bloomberg.

Această revenire ilustrează limitele sancțiunilor despre care președintele american Joe Biden a declarat că au fost concepute pentru a transforma economia rusă  în „moloz” ca pedeapsă pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Sectorul bancar din Rusia oferă unul dintre cele mai clare exemple de cazuri în care economia a depășit impactul sancțiunilor. Cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care, alături de toți jucătorii importanți de pe piața financiară din țară, a fost exclusă din sistemul internațional de plăți SWIFT, este pe cale să obțină un profit record în ruble în acest an.

Profitul total al sectorului bancar pentru primele nouă luni ale anului a depășit deja precedentul record din 2021. După ce au scăzut aproape la zero în 2022, profiturile băncilor ar putea ajunge la peste 3.000 de miliarde de ruble (33 de miliarde de dolari) în 2023, a declarat Valeri Piven, director general al agenției ruse de rating ACRA.

După două trimestre succesive de creșteri, economia Rusiei a revenit la nivelurile înregistrate înainte de războiul din Ucraina, anulând aproape complet lovitura dată de sancțiuni.

Stimulentele fiscale care au contribuit la redresarea situației vor continua, în parte datorită capacității Rusiei de a redirecționa livrările de petrol către alte țări și de a vinde țiței la prețuri mai mari decât plafonul de 60 de dolari impus de Grupul celor șapte națiuni și de UE.

Capacitatea Rusiei de a găsi noi surse pentru importuri sau, în unele cazuri, de a le înlocui cu totul, a fost un alt factor al recentei sale redresări, susține Stanislav Murașov, economist la Raiffeisenbank din Moscova.

„Mediul de afaceri rusesc reușește să aplice soluții foarte nestandardizate”, a spus el. „Nu vedem încă niciun deficit sever”.

Piața auto rusă confirmă acest lucru. Aparent moarte după un exod în masă al mărcilor occidentale, vânzările de mașini au revenit la nivelurile de dinainte de război în doar puțin peste un an.

Avtovaz controlează o altă felie a pieței și a raportat o creștere de 59% a producției în primele șapte luni ale anului, precum și cele mai bune volume de vânzări din ultimul deceniu, în ciuda restricțiilor privind furnizarea de componente în țară. SUA au adăugat Avtovaz pe lista de sancțiuni în septembrie.

Ultimele stiri

  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • Exit mobile version