Cauta

Războiul din Ucraina a încetinit comerțul cu arme!

Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), vânzările de arme la niovel global au fost afectate de problemele de aprovizionare generate de pandemie și de războiul din Ucraina.

Cele mai mari 100 de companii de armament au vândut în total arme și servicii militare în valoare de 592 de miliarde de dolari (aproximativ 562 de miliarde de euro) în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 1,9% față de 2020.

Se așteaptă ca problemele de aprovizionare să se înrăutățească odată cu războiul din Ucraina, “în special pentru că Rusia este un furnizor important de materii prime utilizate în producția de arme, dar și pentru că acest conflict a dus la o creștere a cererii”, a declarat pentru AFP Nan Tian, cercetător SIPRI şi coautor al raportului.

Cu toate acestea, rămâne dificil de evaluat nivelul acestei creşteri, care depinde atât de nevoile ţărilor care au ajutat Ucraina să îşi refacă stocurile de armament, cât şi de înrăutăţirea mediului de securitate, asta însemnând că „ţările încearcă să-şi procure mai multe arme”.

Deși companiile americane încă domină piața globală de producție de armament, reprezentând mai mult de jumătate din exporturi (299 de miliarde de dolari), SUA a fost singura regiune din lume care a înregistrat o scădere a vânzărilor față de 2020.

Dintre cele mai mari cinci companii de pe piață – Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman și General Dynamics – doar Raytheon și-a văzut vânzările în creștere.

În același timp, vânzările celor mai mari opt companii de armament din China au crescut cu 6,3%,  până la 109 miliarde de dolari.

Companiile europene, care reprezintă în prezent 27 dintre cele mai mari 100 de companii, au o cifră de afaceri totală de 123 de miliarde de dolari, în creștere cu 4,2% față de 2020.

SIPRI remarcă, de asemenea, o tendință a firmelor de private equity de a cumpăra companii de  armament, o evoluție care, în opinia autorilor raportului, a devenit mai vizibilă în ultimii trei sau patru ani.

„Această tendință  amenință să facă industria armelor mai opacă și, prin urmare, mai greu de urmărit, pentru că aceste firme vor cumpăra aceste companii și nu vor înainta date financiare publice”.

Ultimele stiri

  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • PS4: Procedura de licitație pentru proiectarea și execuția liniei de metrou M4, tronsonul Gara de Nord- Gara Progresul, publică în SICAP
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Premierul Ciolacu, despre situația de la Slănic, unde o stradă s-a surpat: „S-a făcut un drum peste o mină. Ce vreţi să fac?” – VIDEO
  • Aaron Drăgoi, la doar 7 ani, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah
  • Exit mobile version