Cauta

Rafila închide saloanele de coafură. Noile norme, imposibil de aplicat

Ministrul Sănătății închide micile afaceri

Micile unități de coafură și frizerie, dar chiar și cele mai mari, vor fi nevoite să-și închidă porțile. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a emis un ordin cu normele de igienă pentru acestea, care este imposibil de pus în practică. Saloanele de înfrumusețare vor trebui să aibă containere pentru deșeuri periculoase și contract cu firme specializate și să aibă o sală de așteptare încăpătoare, spații de depozitare, zone pentru dezinfecție, zonă pentru sterilizare etc. 

Pentru coafezele și frizerii care au o mică afacere, de regulă pe persoană fizică autorizată, prin închirierea unui apartament la parterul unui bloc sau a unui spațiu comercial redus ca dimensiune, ordinul lui Rafila înseamnă faliment direct. Cu toată înțelegerea pentru normele elementare de igienă, impunerea unor standarde pe care nici în Occident nu le îndeplinește nimeni înseamnă că vrei cu tot dinadinsul să închizi micile afaceri.

În plus, puținii care își vor permite să facă aceste investiții își vor recupera costurile prin majorarea tarifelor, care și-așa au ajuns aproape prohibitive pentru segmente largi de populație. În primul rând, Ordinul cu măsurile de igienă din saloanele de înfrumusețare prevede existența unei zone de așteptare pentru clienți de 0,9 metri pătrați/persoană, spații pentru depozitare și păstrare a echipamentului, instrumentarului și a articolelor curate, dezinfectate și sterile, spații care trebuie să fie curate, uscate, separate și închise, spațiu de depozitare a echipamentelor și materialelor utilizate pentru curățenie, zonă pentru dezinfecția instrumentarului utilizat, zonă pentru sterilizare, în situația în care este necesară sterilizarea și acces la vestiar pentru personal. Acestea în plus față de chiuvetă racordată la apă caldă și rece și grup sanitar.

Totodată, salonul trebuie să fie dotat cu mijloace pentru colectarea deșeurilor periculoase, precum și a celor menajere: recipient cu capac, pubelă, containere și saci colectori de unică folosință, iar colectarea, depozitarea, transportul și neutralizarea deșeurilor se fac conform prevederilor legale în vigoare.

Deratizare și truse de prim-ajutor

Saloanele de înfrumusețare trebuie să facă dezinsecția periodică la 3 luni, iar deratizarea periodică, la intervale de maximum 6 luni sau ori de câte ori este nevoie. Între operațiunile periodice se aplică proceduri de dezinsecție și deratizare curente, de întreținere, în funcție de prezența vectorilor.

”La amenajarea salonului este obligatoriu să se ia măsuri de protecție a locației împotriva insectelor și rozătoarelor. Salonul de înfrumusețare trebuie să fie dotat cu trusă sanitară de prim ajutor, ușor accesibilă, conform prevederilor legale în vigoare. Podeaua acelei părți a zonei de serviciu în care părul este tăiat sau curățat, precum și orice zonă de perete care este probabil să fie umezită sau murdărită trebuie acoperite cu un material durabil, care să fie ușor de curățat. Ventilația trebuie să împiedice condensul sau formarea de umiditate excesivă pe pereți, tavane și să asigure eliminarea mirosurilor și a vaporilor. În absența unei ventilații naturale eficiente, trebuie prevăzută o ventilație mecanică adecvată”, se arată în Ordinul ministrului Sănătății.

Gata cu tatuajele

În saloanele în care se desfășoară proceduri de tatuaje și piercinguri, normele sunt mai severe decât în unitățile sanitare. Mai mult, în vederea prevenirii transmiterii hepatitei B se recomandă vaccinarea operatorului sau cosmeticianului care efectuează activități de piercing, tatuare artistică, tatuare cosmetică și implantare dermală, atât pentru protecția acestuia, cât și a clientului, cât și vaccinarea personalului angajat care este implicat în curățarea instrumentelor care pot penetra pielea, a produselor contaminate cu sânge și a echipamentelor. Vestea bună este că Ordinul interzice efectuarea procedurilor de piercing corporal și implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepția piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. De asemenea, se interzice efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică și artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version