Cauta

Prețurile mari la energie, cauzate de exporturile în Ucraina

Faptul că Ucraina importă permanent energie este unul din factorii importanți perturbatori ai pieței, potrivit justificărilor date de ministrul Sebastian Burduja. În ultima perioadă, în România s-au înregistrat prețuri record la vânzarea de energie, cu 900% mai mari decât în Franța și Germania. Autoritățile susțin că nu este cazul să ne alarmăm, deoarece prețul este plafonat, evitând, însă, să vorbească despre ce ne așteaptă după eliminarea plafonării.

Ceea ce s-a petrecut zilele acestea pe piața de energie din România anunță deazstrul care va urma. În fapt, dezastrul este deja unul de proporții, acoperit de plafoanele plătite tot din banii românilor, pentru că furnizorii primesc diferențele de preț. Ultimul record șocant pe piața spot a fost de 560 euro/MWh, cu 900% mai mare decât în Germania și Franța. Chiar și plasat pe interval orare, pe fondul crizei capacităților de producție din țara noastră și a exporturilor obligatorii către Ucraina și Republica Moldova, prețul enorm al energiei electrice spune totul despre incapacitatea Guvernului și a Ministerului Energiei de a gestiona prăpădul.

La dezbaterea publică pe subiectul noii Strategii energetice a României, ministrul Sebastian Burduja a fost întrebat în mod repetat ce măsuri va lua pentru a scădea prețul energie, însă acesta a refuzat pur și simplu să răspundă. La politica energetică din ultimii ani, cu liberalii Virgil Popescu și Sebastian Burduja la conducerea celui mai important minister din această perioadă tulbure, soluțiile nici nu există.

A bate moneda obsesiv, repetând narativul Comisiei Europene, pe regenerabile și atât, care nici măcar nu pot intra în sistem, din cauza absenței investițiilor în rețele, nu înseamnă că s-a rezolvat ceva. Nici măcar energia nucleară, vorbind de reactoarele clasice, nu este o soluție imediată, pentru că aceasta necesită o perioadă lungă și incertă de timp până la finalizare.

N-a mai bătut vântul

Forțat să dea un răspuns opiniei publice după explozia prețurilor la energie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a încercat să liniștească apele, susținând că prețurile sunt plafonate, fără să spună un cuvânt despre momentul aprilie 2025, când piața se va liberaliza din nou. Printre justificările găsite de ministru pentru majorarea enormă a prețurilor s-a numărat și faptul că nu a bătut vântul, nici în România, nici în țările din jur.

Iată marea problemă a unui sistem energetic european lăsat în bătaia vântului. De fapt, vântul în România, de exemplu, nu prea a bătut deloc în toată luna iunie, astfel că am importat energie în cantități uriașe. O altă explicație a ministrului pentru energia scumpă din România a fost aceea că la noi nu mai ajunge energia ieftină din statele occidentale, pe motiv că ar rămâne în Ungaria. Acum cât poate să consume și Ungaria? Și la ce folosesc investițiile semnificative în interconexiune, dacă nu beneficiem de prețurile mici din țările bogate?

”Noi am avut revizia planificată la Nuclearelectrica, iar vecinii bulgari au avut o oprire pe nuclear ce s-a prelungit cu o lună vs cea planificată. Cum am comunicat la acel moment, reamintesc că în luna mai, piața maghiară de energie s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria. Totodată, indisponibilitatea unei linii cheie de transmisie de 400 kV, responsabil pentru transportul fluxurilor de la vest la estul Ungariei, precum și de la vest la sud al Europei, a cauzat congestionarea rețelei în țările din sud – estul Europei”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Căldura a blocat energia

Potrivit ministrului Burduja, în această perioadă, au fost temperaturi foarte ridicate în regiune față de temperaturile normale ale perioadei. Spre exemplu, în această săptămână s-au înregistrat zilnic cu 7 grade Celsius peste media multianuală. ”Fiind foarte cald, nu avem producție din vânt, consumul de energie este crescut, astfel înregistrăm pe PZU prețuri mari în orele în care nu este producție din solar (în special în vârful de seară).

Prețurile din vârful de seară cresc media prețului zilnic. Debitul Dunării este sub media multi-anuală la intrarea în țară și este prevăzut să scadă cu aproximativ 15% în următoarea săptămână, iar producția hidro este mult sub cea de anul trecut, pentru că avem o vară secetoasă. La toate acestea se adaugă retragerea din exploatare accidentală a U10 CNE Kozlodui 1.000 MW, oprirea a două unități nuclearoelectrice din Slovacia, fiecare de 500 MW, în total 1.000 MW, și ⁠importul permanent al Ucrainei din Europa, pentru toate intervalele orare, medie de aproximativ 1.500 MW, iar la vârful de seară de aproximativ 1.700 MW”, a mai precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ultimele stiri

  • Ofensivă economică europeană: 20 de bănci rusești, în pragul excluderii din SWIFT
  • Breaking news… în jurul lumii: Crize în lanț, atacuri și alianțe fragile
  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Călătorul aerian = vaca de muls a companiilor low cost!
  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Exit mobile version