Cauta

Plafonarea prețului gazelor învrăjbește UE

Conflictul privind o propunere de plafonare a prețurilor la gazele naturale în Uniunea Europeană s-a intensificat: un grup de 12 state membre solicită un plafon de intervenție semnificativ mai mic pentru a limita impactul unei crize energetice fără precedent asupra consumatorilor și întreprinderilor din blocul comunitar.

Această decizie a fost luată de țări precum Belgia, Grecia, Italia, Polonia, România și Slovenia, cu patru zile înainte de o reuniune de urgență a miniștrilor europeni ai energiei.

Coaliția dispune de suficiente voturi pentru a bloca un acord în cazul în care cererile sale nu sunt îndeplinite.

Conform unei propuneri a Comisiei Europene din octombrie, așa-numitul mecanism de corecție a pieței gazelor naturale ar intra în vigoare atunci când prețul contractelor pentru luna următoare în cadrul mecanismului olandez de transfer al titlurilor ar depăși 275 de euro pe megawatt/oră, iar diferența dintre prețurile mondiale ar fi mai mare de 58 de euro.

Guvernul ceh, care deține președinția rotativă a UE, a propus la începutul acestei luni ca plafonul de preț să fie redus la 220 de euro, iar diferența dintre piața UE și cea mondială la 35 de euro.

Reducerea propusă a pragurilor de intervenție a fost îngrijorătoare pentru națiuni precum Germania, Olanda și Danemarca, care au solicitat o abordare prudentă în ceea ce privește plafonarea prețurilor.

Împreună cu Austria, Ungaria și Estonia, acestea au avertizat că mecanismul de corecție trebuie să garanteze că prețurile din regiune rămân competitive față de piețele mondiale, în timp ce Europa caută surse alternative de aprovizionare.

Pentru susținătorii unei intervenții mai agresive, reducerea propusă de guvernul ceh nu este suficientă, potrivit diplomaților. Grupul de 12 țări susține că nivelurile de 220 și 35 de euro nu sunt acceptabile și trebuie să fie reduse semnificativ. Națiunile doresc, de asemenea, să extindă domeniul de aplicare al plafonului prețului la gaze la toate centrele comerciale europene și la piețele extrabursiere.

Unii diplomaţi sunt sceptici că se va ajunge la un acord săptămâna aceasta. Deși majoritatea statelor membre UE cere un plafon concret impus preţului gazelor, se opune grupul condus de Germania și Olanda, care argumentează că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului.

Ultimele stiri

  • Clinica de Stomatologie din Sectorul 4 se deschide din 17 iunie
  • Semnal de alarmă ciudat privind preţurile produselor de la raft. Consiliul Concurenţei, verificări la comercianţi
  • Cum arată documentul aşteptat de 5.000.000 pensionari. Vine în poştă la finalul lunii mai 2024
  • Vine URGIA în România! Un nou ciclon peste ţara noastră. ANM anunţă zonele afectate
  • România pune piciorul în prag: Patriot pentru Visa Waiver!
  • Evadare ca-n filme în Franţa! Doi ofițeri de închisoare au murit în timpul atacului (VIDEO)
  • Vine apocalipsa prețurilor. Statul cedează în fața companiilor străine
  • Accident groaznic în România. Un preot a murit după ce un tânăr de 18 ani, fără permis, care cumpărase maşina chiar azi, a făcut o manevră periculoasă
  • Partidul Politic Oficial a fost dronat de poporanul enervat monstruos
  • Lovitură pentru service-urile auto: situaţiile în care se plafonează tarifele maxime de manoperă pe oră!
  • Exit mobile version