Cauta

Pionierul climatic a obosit. UE se împotmolește în propria legislație ecologică

UE are cea mai avansată legislație ecologică din lume. Cu toate acestea, blocul comunitar nu își va atinge „obiectivele climatice”.

Uniunea Europeană are cea mai avansată legislație ecologică din lume. Cu toate acestea, blocul comunitar nu își va  atinge „obiectivele climatice”, chiar dacă se apropie de termenele limită pentru prezentarea unor foi de parcurs detaliate.

Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat săptămâna aceasta că țările UE vor reduce emisiile cu 51% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, ceea ce reprezintă o scădere față de obiectivul de 55%. Agenția Europeană de Mediu a estimat că este „probabilă” o reducere de 48%.Guvernele trebuie să își prezinte până în iunie planurile privind modul de reducere a cotei de emisii.

Comisia Europeană a afirmat că ritmul de reducere a emisiilor ar trebui „aproape triplat față de rata medie anuală în ultimul deceniu” pentru a-și atinge obiectivele în materie de climă. Un scenariu SF!

Sectorul industrial european nu este pregătit: suferă din cauza inflației ridicate, a tensiunilor comerciale și a reglementărilor tot mai stricte.

China a preluat conducerea

Datele grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, arată că Europa rămâne în urma unora dintre concurenții săi mondiali în ceea ce privește implementarea tehnologiilor curate, în ciuda rolului său de pionierat.

„În ultimii 20 de ani, subvențiile pentru implementarea energiei regenerabile în Europa au fost printre cele mai mari din lume, dar acum China a preluat conducerea”, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător principal la Bruegel.

Deși țările UE au instalat anul trecut o capacitate suplimentară record de 56GW de energie solară, față de 41GW în 2022, planurile naționale nu sunt încă suficiente pentru a satisface nevoile de energie regenerabilă până în 2030, potrivit think thank-ului în domeniul energiei Ember.

Vânzările de pompe de căldură în 14 țări europene au scăzut cu 5% în 2023, comparativ cu 2022, inversând un deceniu de creștere.

Factorii de decizie politică de la Bruxelles sunt îngrijorați în special de producătorii de panouri solare din blocul comunitar, care și-au întrerupt activitatea în parte din cauza ofertei excesive din China.

În plus,  din ce în ce mai multe companii din UE își mută afacerile în SUA, atrase de pachetul de credite fiscale și subvenții din Legea privind reducerea inflației, în valoare de 369 de miliarde de dolari.

Jutta Paulus, un europarlamentar verde german, a avertizat că țările UE trebuie să fie „mai inteligente” cu privire la modul în care cheltuiesc banii, deoarece au mai puțin de oferit decât China și SUA.

Nemulțumiri populare

Pe măsură ce se apropie alegerile europene din iunie, guvernele se tem că politicile ecologice ar putea deveni un paratrăsnet pentru nemulțumirile populare. Nici nu e de mirare.

Fermierii au protestat împotriva ecologismului radical și a birocrației din legislația de mediu. Partidul liberal FDP din Germania a contestat mai multe politici ecologice ale UE, inclusiv o lege de mare anvergură privind lanțul de aprovizionare și interzicerea motoarelor cu combustie începând cu 2035.

Alegătorii europeni doresc locuri de muncă stabile și reducerea inflației. Mai presus de toate, sunt nemulțumiți de cheltuieli în exces pentru „acțiuni climatice”.

Ultimele stiri

  • Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)
  • Medicii de la Spitalul Foișor au făcut anunţul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Fanii actorului, fără reacţie!
  • Mugur Isărescu încasează o pensie uriaşă de la statul român. La aceşti bani se adaugă salariul incredibil şi indemnizaţia de la Academia Română
  • Se schimbă buletinele, în România! Modificări la CNP, după punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat
  • Joe Biden, ameninţat cu punerea sub acuzare! Liderului de la Casa Albă i se aduc acuze foarte grave
  • Pensionarii vor întoarce banii cu lopata. Categoria care are dreptul la dublă recalculare. Vezi dacă eşti pe lista lor!
  • Coşul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu s-a scumpit mult în doar câteva luni. Cu 100 lei nu te mai desurci!
  • Cu Lamborghini-ul către un nou mandat la şefia CJ Prahova? PSD, atac la Iulian Dumitrescu (FOTO)
  • Horoscop – sâmbătă, 11 mai 2024. Trebuie să gestionaţi mai bine situaţiile stresante!
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version