Donald Trump ridică un zid de tarife împotriva lumii. Aproximativ 33.000 de miliarde de dolari din comerțul mondial sunt în vizor.
Indicele de incertitudine Bloomberg Economics privind politica comercială globală a crescut marți la cel mai ridicat nivel din înregistrările care datează din 2009.
Potrivit Goldman Sachs Group, tariful mediu impus de SUA tuturor țărilor va crește probabil cu 15 puncte procentuale în acest an. Analiștii se așteaptă la creșterea inflației de bază, la slăbirea creșterii și la intensificarea riscului de recesiune.
China, Uniunea Europeană și India ar putea fi cele mai afectate în ceea ce privește impactul asupra exporturilor către SUA. Canada și țările din Asia de Sud-Est ar resimți un impact general mai mare.
Ultima dată când Washingtonul s-a angajat într-un val relativ comparabil de protecționism a fost acum aproape un secol, cu tarifele Smoot-Hawley din 1930, iar rezultatul a fost dezastruos, notează El Pais. Războiul comercial a contribuit la Marea Depresiune.
Trump urmărește să transforme tarifele într-o sursă permanentă și semnificativă de venituri și să stimuleze producția internă prin penalizarea producției străine. Cele două obiective sunt oarecum incompatibile: pentru ca veniturile să fie mari, trebuie să existe în continuare multe importuri.
Multe companii americane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că noile taxe cresc costurile și reduc marjele. Companiile străine sunt nevoite să evalueze dacă să transfere cel puțin o parte din producție în SUA pentru a evita tarifele.
Pentru moment, anunțurile și măsurile lui Trump au slăbit economia americană, complicând agenda Rezervei Federale.
În 2019, Fed a anunțat că impactul incertitudinii asupra încetinirii investițiilor și angajărilor a fost mai mare decât efectul direct al tarifelor. De data aceasta, incertitudinea crește nivel mondial, dat fiind comportamentul neregulat al președintelui și punerea în aplicare haotică a măsurilor sale.
Războiul comercial înseamnă trecerea de la un sistem comercial bazat pe reguli la unul bazat pe tranzacții.Va împiedica creșterea globală, cu recesiuni aproape garantate pentru Mexic și Canada și, cel puțin, stagnare în Uniunea Europeană.
Piețele financiare simt deja lovitura. Bursele europene au încheiat luna martie în teritoriu negativ, marcând primul declin lunar din acest an.
Extinderea tarifelor va lovi mai multe sectoare europene cheie, în special produsele de lux, automobilele și asistența medicală.
Implicații geopolitice
Războiul comercial are, de asemenea, implicații geopolitice, nu numai pentru că Trump folosește tarifele ca instrument de șantaj pentru a-și atinge obiectivele de politică externă, ci și pentru că accentuează neîncrederea în aliații săi.
„Relația de lungă durată pe care am avut-o cu Statele Unite, bazată pe o integrare tot mai profundă a economiilor noastre și pe o strânsă cooperare militară și de securitate, s-a încheiat”, a proclamat săptămâna trecută premierul canadian Mark Carney, în ceea ce a sunat ca un epitaf pentru o epocă.