Novo Nordisk intenționează să producă mai multe medicamente pentru piața americană la nivel local. Boeing riscă un lanț de aprovizionare blocat și costuri mai mari pentru aeronave. Retailerul online chinez Shein oferă stimulente principalilor săi furnizori de îmbrăcăminte pentru a înființa noi capacități de producție în Vietnam.
Companiile din întreaga lume caută să se pună la adăpost de tirul frenetic al tarifelor președintelui Donald Trump, relatează Bloomberg. Directorii estimeză costul potențial al tarifelor, impactul asupra vânzărilor, profiturilor și cotelor de piață.
Trump a impus tarife pentru importuri de bunuri în valoare de aproximativ 1 400 de miliarde de dolari din Canada, Mexic și China – mai mult decât triplu față de valoarea de 380 de miliarde de dolari a mărfurilor chinezești care au făcut obiectul unor astfel de taxe în timpul primului său mandat, conform estimărilor Tax Foundation.
Stellantis și Volkswagen riscă să piardă miliarde de euro
Producătorii auto Stellantis și Volkswagen, firmele farmaceutice Sandoz Group și Eli Lilly, comercianții cu amănuntul Walmart ,Target Corporation și Temu s-au chinuit să analizeze impactul și să găsească un răspuns.
Companiile europene de componente auto Continental, Schaeffler și Valeo informează că nu au de ales decât să transfere costurile mai mari către consumatori.
Dar nu toate companiile vor fi capabile să transfere aceste costuri. Potrivit estimărilor Bloomberg Intelligence, Stellantis și Volkswagen ar putea vedea cum tarifele pentru vehiculele pe care le importă din Mexic și Canada le vor șterge 5,21 miliarde de euro din câștiguri în acest an.
Producătorii auto s-ar putea confrunta și cu mai multe taxe pe importurile lor din Europa. Trump a amenințat cu taxe vamale de 25 % asupra Uniunii Europene, iar produsele farmaceutice, automobilele și agricultura au fost identificate ca industrii de interes deosebit.
Pentru Boeing, cea mai mare îngrijorare este că procurarea componentelor – mai ales din Canada – va deveni dificilă. Directorul general Kelly Ortberg le-a spus angajaților că tarifele s-ar putea transforma într-o „problemă de continuitate a aprovizionării”.
Temu și-a schimbat modelul de afaceri
Menținerea aprovizionării fără probleme reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru comercianții cu amănuntul din SUA, precum Target și Walmart, care își procură produsele din țări precum China.
Walmart a cerut unor furnizori chinezi să își reducă prețurile cu până la 10% pentru fiecare rundă de tarife, solicitându-le, în esență, să contribuie la suportarea costului taxelor impuse de Trump.
Gigantul cumpărăturilor online Temu a mers atât de departe încât și-a schimbat modelul de afaceri, renunțând la un control substanțial al aprovizionării sale din China în fața noilor tarife vamale.
Unele companii precum Galderma Group din Elveția – producătorul cremei de piele Cetaphil – caută alte piețe pentru a compensa unele dintre efectele tarifelor. SUA reprezintă aproximativ 40% din vânzările Galderma.
Pentru producătorii de medicamente, impactul va depinde de faptul dacă este vizat produsul în sine sau ingredientul farmaceutic activ.
Sandoz, care produce medicamente generice în mare parte în afara SUA, a sugerat că este puțin probabil să crească producția în țară dacă nu există schimbări fundamentale în modul în care sunt achiziționate medicamentele.
Eli Lilly va cheltui 27 de miliarde de dolari pentru a construi patru fabrici în SUA, care vor intra în funcțiune în următorii cinci ani, dintre care trei vor produce ingrediente active.